Stirile National TV
Caștiguri salariale record
Salarii mari, venituri mici! Angajaţii din România au obţinut anul trecut câştiguri salariale totale de 57,35 de miliarde euro, arată datele publicate de către biroul european de statistică, Eurostat. Este un nivel record ca valoare absolută. Cu toate acestea, partea din valoarea adăugată în economie care le revine salariaţilor rămâne mult sub nivelul din 2008 şi este semnificativ mai mică decât nivelul din alte state din Uniunea Europeană. În 2016, valoarea remuneraţiilor angajaţilor români a ajuns la 33,9% din PIB. La nivelul Uniunii Europene, mai prost decât noi stau doar două ţări: Grecia şi Irlanda. Cele două state au distribuit angajaţilor, anul trecut, procente mai mici din PIB sub formă de venituri salariale: de 31,3% şi respectiv 33,4%. La polul opus, angajaţii din Danemarca şi Franţa primesc peste 52% din PIB sub formă de salarii.
ALEXANDRU VLĂDESCU, reporter "România înregistrează o situaţie paradoxală! Câştigurile salariale depăşesc nivelul de dinaintea crizei financiare internaţionale, din 2008. Cu toate acestea, procentul din PIB alocat salariilor a rămas printre cele mai mici din Uniunea Europeană."
După criza financiară internaţională de acum nouă ani, angajaţii din România au încasat o parte tot mai mică din ceea ce a produs economia. Dacă în 2008 angajatorii au cedat salariaţilor 39,3% din PIB sub formă de venituri salariale, în 2016, valoarea remuneraţiilor angajaţilor români a ajuns la 33,9% din PIB, de la de la 32,3% din PIB în 2015. Potrivit Comisiei Naţională de Prognoză, deşi se estimează o creştere rapidă a valorii totale a salariilor în anii următori, partea din economie care revine salariaţilor români va rămâne între 36% şi 37% din PIB, cu mult sub nivelul european.