Stirile National TV
Ce aşteaptă românii de la UE
Mobilitatea şi transportul public, politicile pentru tineret, securitatea şi terorismul, integrarea imigranţilor, mediul şi şomajul sunt domeniile în care UE ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Cel puţin asta cred românii, potrivit unui sondaj dat publicităţii în prezenţa comisarului european pentru Politică Regională, Corina Creţu şi a președintelui Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz. Cei doi oficiali au explicat importanţa dialogului cu cetăţenii într-o perioadă în care sunt multe semne de întrebare în privinţa a ceea ce are Europa de oferit.
CORINA CREŢU, comisarul european pentru Politică regională
"Europa nu înseamnă doar Bruxelles, Europa este suma celor 500 de milioane de cetăţeni, cu nevoile lor"--"România este mult în urmă şi acest lucru depinde de efortul nostru comun."
KARL-HEINZ LAMBERTZ, președintele Comitetului European al Regiunilor
"Trebuie ca cetăţenii să înţeleagă, să fie convinşi, din punct de vedere intelectual, emoţional dar şi economic de valoarea adăugată a UE. Trebuie ca UE să permită tuturor, în toate statele, în toate regiunile, să trăim mai bine, pentru că suntem împreună, pentru că avem un obiectiv comun."
Cei doi înalţi demnitari au subliniat că proiectul european trebuie mai bine explicat în acest moment, în contextul unui val populist dar şi al crizei migraţiei. Dialogul cu cetățenii al celor doi oficiali se înscrie într-o serie de dezbateri inițiate de Reprezentanța Comisiei Europene. Ele se axează pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017.