Stirile National TV
Cele 10.000 de doze de vaccin, depozitate la Institutul Cantacuzino
Primele 10.000 de doze de vaccin anti-SARS-CoV-2 au ajuns, în această dimineață, la Institutul Cantacuzino, în Centrul Național de Stocare. În ceasta seară, dozele vor fi trimise către centrele de vaccinare, înființate în cele 10 unitați sanitare suport COVID. Livrarea si distribuirea, asigurate de producătorul Pfizer România, se face pe un lanț de frig obisnuit de 2, până la 8 grade. Un moment important pe care românii il asteaptă de un an de zile, a declarat premierul Florin Cîțu, prezent la Institutul Cantacuzino, alaturi de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, ministrul Sănătatii, Vlad Voiculescu și secretarul de stat în M.A.I, Raed Arafat. România va primi, în total, în jur de 10 milioane de doze de vaccin, ceea ce însemană că aproximativ 70 % din populatie se va putea vaccina, a mai precizat premierul
FLORIN CÎȚU, premierul României „Începe campania de vaccinare, oficial, cu primul vaccin care se va face mâine. Acum, am primit primele 10.000 de doze, iar, săptămânal, vom primi în jur de 140.000 de doze. România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin și, așa cum am văzut că au mers lucrurile până acum, sigur vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct. Vaccinarea in România este gratuită și nu este obligatorie”.
Aflat la Institutul Cantacuzino, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat că efortul logistic și de organizare a fost unul fără precedent, iar prin informare corectă, oamenii vor putea să decidă dacă vor să se vaccineze sau nu. Prima persoană care va fi vaccinată este un cadru medical și va fi cunoscută, mâine, la Institutul de Boli Infectioase „Matei Balș” din București.
VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare „Există speranță, există încredere, în același timp există și ezitare pe marginea acestei teme legată de vaccinare, însă, sunt, în același timp, bucuros că putem să oferim din ce în ce mai multe răspunsuri la întrebările pe care fiecare persoană le are vizavi de importanța vaccinării în momentul de față, ca măsură sigură și eficientă legată de campania de vaccinare și de limitarea consecințelor negative ale pandemiei”.
În momentul de față, datele de siguranță sunt foarte bune, a mai adăugat Gheorghiță, o dovadă în acest sens fiind Anglia, unde s-a ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate, fără a fi înregistrate reacții adverse majore. Vaccinul a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului, îndeplinind toate criteriile de siguranţă, de calitate şi de eficacitate, ceea ce înseamnă undă verde pentru demararea în condiţii absolut normale a campaniei de vaccinare. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, reactiile adverse ale vaccinului sunt de intensitate uşoară-medie.
MONICA APOSTOL, reporter „Este vorba de reacţii adverse locale, cele mai frecvente fiind durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă. De asemenea, pot fi înregistrate reacţii adverse generale, precum: febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Atenție, persoanele cu istoric alergic major, istoric de şoc anafilactic, trebuie să fie prudente, medicul de familie jucând un rol important în aceste cazuri”.
Pe 28 decembrie, România ar trebui să primească cea de-a doua tranșă de vaccinuri cu 140.000 de doze. Cele 10 milioane de doze achiziționate de țara noastră sunt produse de compania BioNTech-Pfizer.