Stirile National TV
Codul administrativ, în dezbaterea Camerei Deputaților
Codul administrativ, care prevede pensii speciale pentru aleșii locali, dar și eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală, va fi votat luni de plenul Camerei Deputaţilor. Joi în Cameră au avut loc dezbateri generale pe marginea acestui proiect, urmând ca luni să fie dezbătute cele 1000 de amendamente.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Conform proiectului Codului administrativ, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene vor primi, la încetarea mandatului, o pensie specială în limita a trei mandate. Prevederea va fi valabilă pentru toți aleșii locali din 1992 încoace. O altă modificare le permite aleşilor locali să aibă calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială."
Opoziţia a criticat proiectul legislativ acuzând “destructurarea funcţiei publice” şi spune că îl va ataca la Curtea Constituţională, în timp ce PSD susţine că proiectul este dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia. În timpul dezbaterilor, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a precizat că nu este de acord ca aleşii locali să primească pensii speciale şi să aibă un alt statut faţă de ceilalţi cetăţeni ai ţării. În schimb, deputatul UDMR, Attila Korodi, a susţinut că proiectul de lege va avea un impact care va “reforma substanţial relaţia dintre statul român şi cetăţean”, anunţând că UDMR va vota iniţiativa. Proiectul de lege privind Codul Administrativ al României a fost deja adoptat de Senat pe 11 iunie, Camera Deputatilor fiind for decizional în acest caz.