Stirile National TV
Comemorarea lui Eminescu, la 133 de ani de la moarte
Marele poet național Mihai Eminescu a fost comemorat la Cimitirul Bellu din București, acolo unde își doarme somnul de veci. Pe 15 iunie se împlinesc 133 de ani de la moartea geniului poeziei românești. La mormântul de pe Aleea Scriitorilor au venit numeroși iubitori ai creației eminesciene, pentru a-i aduce un omagiu. La ceremonia de la Bellu a participat și părintele Teofil Bradea, venit tocmai din Ardeal.
TEOFIL BRADEA, preot ”El nu este poet, el nu este filosof, este Luceafărul și fie ca mereu să ne aducem aminte de domnul Eminescu și ne mai întâlnim cu el spunându-ne necazurile, durerile ș, de ce nu, speranțele.”
VOX ”De aceea suntem azi aici, pentru că Eminescu a fost aproape totul. El ne-a reprezentat și datorită lui și noi venim aici să îl comemorăm, să îl sărbătorim. De fiecare dată când putem, ne facem timp pentru el ca pentru nimic altceva. El ne-a reprezentat patria și poporul.”
VOX ”Eminescu este din toate punctele de vedere un concentrat, o esență a spiritului românilor, este cel care a șlefuit limba română și ne-a dorit-o așa cum o vorbim noi astăzi.”
VOX ”Ne-a lăsat în urma lui foarte multe lucruri, un tezaur național și faptul că el încă se studiază în școli ne dovedește cât de mult putem învăța noi de la el.”
Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoşani. Era al şaptelea dintre cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici. Cu o personalitate ieșită din comun și o minte sclipitoare, poetul nepereche a acumulat vaste cunoștințe din toate domeniile. Se spune că era un bărbat frumos, iubitor de filosofie, literatură, femei şi vin. Se mai spune că a avut numeroase aventuri amoroase, dar iubirea vieții lui a fost Veronica Micle. Avea 33 de ani când s-a îmbolnăvit și au urmat șase ani de calvar prin sanatorii. A murit la vârsta de 39 de ani, la Bucureşti, în condiții insuficient lămurite, care au provocat speculații.