Stirile National TV
Conjunctivita, semn de COVID-19. Leacurile recomandate pe internet împotriva coronavirusului, apă de ploaie
Pe lângă nas și gură, ochii sunt o poartă de intrare pentru coronavirus. Din păcate, multe persoane nu înțeleg acest aspect și ignoră protejarea zonei oculare. Medicii revin cu avertizări privind pericolul și îi îndeamnă pe oameni să caute să evite să ducă mâinile la ochi, dacă nu s-au spălat în prealabil. Medicii oftalmologi avertizează că un simptom al infectării cu noul coronavirus, ignorat până acum de multe persoane, ar putea fi conjunctivita.
prin telefon: prof. dr. MONICA POP, medic primar oftalmolog „Vreau să știți că există o cale anatomică între nazo-faringe și ochi. Canalul lacrimo- nazal se numește și orice fel de persoană care este infectată și are virusul în nas, poate foarte ușor să ajungă în ochi. Acest lucru se știe, pentru că în toate virozele este așa. De foarte multe ori, în viroze apar și conjunctivite. În situația în care virusul se găsește în ochi, deci în secreția lacrimală, poate fi asimptomatic sau poate fi o ușoară conjunctivită. Metoda cea mai importantă este să se poartă ochelari atunci când cineva iese din casă.”
„Jurnalul de Virologie” a publicat un studiu în cadrul căruia au fost incluși 30 de pacienţi din China, care aveau boala COVID-19. Unul dintre aceştia avea conjunctivită, iar ceilalți pacienţi aveau noul coronavirus în secreţiile oculare. Un alt studiu, publicat în „New England Journal of Medicine”, arată că 9 din 1.099 pacienţi infectaţi cu Covid-19, au avut conjunctivită.
O altă problemă care afectează populația, deoarece le dă oamenilor speranțe false cu privire la prevenirea infecției cu noul coronavirus sau tratarea acestuia, este aceea a remediilor naturale prezentate drept eficiente în anihilarea temutului virus. Leacurile minune inundă internetul, fiind răspândite, de multe ori cu inconștiență, de persoane naive sau rău-intenționate.
BIANCA ROTARU, reporter ”Printre altele, internauții care fac pe medicii în online recomandă consumul excesiv de ceapă, usturoi, ceaiuri din anumite plante sau chiar ţuică fiartă. Unii recomandă consumul de apă din 15 în 15 minute, pentru a păstra gâtul umed. Probabil, în imaginația lor, coronavirusul ar patina pe gât și n-ar mai ajunge în plămâni! Alții recomandă gargară cu o combinație de apă caldă, sare și zeamă de lămâie. Mai sunt și sfaturi de gargară cu alcool de peste 60 de grade. E bine să știți că toate acestea sunt doar... gargară!”
prin telefon: prof. dr. MONICA POP, medic primar oftalmolog „Este inadmisibil să nu fie pedepse exemplare pentru așa ceva, pentru că, din păcate, acești nemernici vând iluzii unor naivi și, din păcate, tot așa sunt oameni care cred în asemenea miracole. Vă dați seama că nici nu se pune problema, cu cât e mai lung textul de mare miracol pe care l-a descoperit un student genial, cu atât este mai fals și toate lucrurile astea. Mai mult decât atât, sunt persoane care cer bani pentru ajutorarea unor alte persoane, și mai mult, lucrurile sunt neadevărate, niște înșelătorii.”
De aceea, este bine să fiți reticenți față de informațiile și sfaturile dubioase care sunt vehiculate în mediul online. Este spre binele dumneavoastră să vă informați din surse oficiale sau, măcar, verificate și să respectați recomandările specialiștilor și restricțiile impuse de autorități.