Stirile National TV
Contracte de finanțare pentru nouă monumente istorice, prin Programul RO-CULTURA
Balon de oxigen, pentru proiectele de restaurare şi revitalizare a monumentelor istorice! Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi directorul Unitatății de Management a Proiectului, Bogdan Trîmbaciu, au semnat, astăzi, nouă contracte de finanţare aferente proiectelor de restaurare şi revitalizare a monumentelor istorice. Proiectele fac parte din Programul RO-CULTURA, finanţat prin Granturile Serviciului Economic European 2014 – 2021. Până în prezent, au fost finanţate 109 astfel de proiecte.
ALEXANDRA VLAD, reporter „Scopul proiectului vizează îmbunătățirea managementului patrimoniului cultural. Au fost depuse 27 de cereri de finanțare, iar 9 proiecte sunt, în final, finanțate. Cele 9 proiecte creează peste 100 de locuri de muncă.”
BOGDAN GHEORGHIU, ministrul Culturii „Acesta este cel mai mare dintre cele şapte apeluri din cadrul programului privind restaurarea şi revitalizarea monumentelor istorice. Nouă monumente istorice vor căpăta o nouă înfăţişare . Cele nouă proiecte câştigătoare aparţin, în majoritate, unor instituţii publice. Şapte dintre ele sunt dezvoltate în parteneriat cu entităţi din Norvegia şi Islanda.”
BOGDAN TRÎMBACIU, director, Ministerul Culturii „Programul RO-CULTURA există datorită finanţărilor oferite de Norvegia, Islanda şi Liechtenstein pe cadrul 2014 – 2021. Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, a mai gestionat acest tip de fonduri şi a mai avut două programe în valoare totală de 27 de milioane de euro în perioada 2013 – 2017, prin care a finanţat 109 proiecte şi am avut un grad de absorbţie de peste 90%.”
Printre clădirile care vor beneficia de restaurare se numără Muzeul Județean „Teoharie Antonescu”, casa memorială a compozitorului Paul Constantinescu și Casa de Cultură „Vila Elisabeta”. Suma maximă acordată pentru un proiect este de 2 milioane de euro, însemnând 80% din totalul cheltuielilor, iar valoarea fiecărui proiect se apropie de această limită. Proiectele vor fi puse în practică începând cu 1 octombrie, iar lucrările trebuie să fie finalizate în maximum 43 de luni.