Stirile National TV
Conturi ilegale, blocate
Au fost descoperite zeci de conturi ale unor reţele organizate care utilizau profiluri false pentru a promova un candidat în contextul alegerilor. Toate au fost blocate. Anunțul a fost făcut de ministrul Cercetării, Inovării si Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta a precizat că sesizările primite au vizat toţi candidaţii pentru a fi verificaţi, dar, în momentul de faţă, nu toţi candidaţii au folosit aceste tehnici.
BOGDAN IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
"Astăzi, în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate, care încearcă să obţină conținut ilegitim, pentru a promova un anumit candidat la aceste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. În momentul de față, toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate."
Potrivit ministrului Cercetării, Inovării si Digitalizării, în spatele fiecărui avatar au fost descoperite zeci sau chiar sute de conturi, iar unele acţiuni descoperite sunt de competenţa Parchetului. Ministrul a explicat ce acţiuni concrete realizau paginile respective.
BOGDAN IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
"Prima dată fac referire la conţinut inautentic. Foloseau nume fictive, care de fapt nu există, promovau anumiţi candidaţi, promovau hate speech împotriva altor candidaţi şi promovau un conţinut inautentic care era creat inclusiv cu instrumente de inteligenţă artificială."
Ministrul Cercetării, Inovării si Digitalizării a mai declarat că investigaţia continuă la nivelul Meta, urmând să se afle şi cine sunt administratorii acelor reţele. Solicitarea autorităţilor române către companiile Meta şi TikTok a venit după ce au existat discuţii în spaţiul public cu privire la ferme de boţi, prin care s-ar încerca să se influenţeze alegerile din România. Poliția s-a sesizat din oficiu în acest caz și a întocmit un dosar penal, cu privire la posibile infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, înșelăciune și comunicare de informații false. Conform Inspectoratului General al Poliţiei Române, documentele întocmite au fost înaintate unității de parchet competente.