Stirile National TV
Cote de gen, în politică
În societatea românească, inegalitatea de gen persistă, inclusiv în politică. Deși femeile reprezintă 51% din întreaga populaţie, practic jumătate din societate nu este reprezentată semnificativ în Legislativul țării noastre. Conducerea PNL, de exemplu, este dominată de bărbați, motiv pentru care senatorul liberal, Alina Gorghiu, a lansat, în luna mai, un proiect legislativ îndrăzneţ, care prevede ca măcar 33% dintre candidații înscriși pe listele partidelor pentru Senat și Camera Deputaților să fie femei. O dezbatere pe această temă a avut loc la sediul PNL București.
DIANA BACIUNA, secretar de stat, Ministerul Culturii ”Poarta către cariera politică a femeii se ascunde câteodată, încă în prezent, în spatele unui zid. Un zid presărat cu prejudecăți, cu stereotipuri.”
Liderul PNL Bucureşti, Ciprian Ciucu, a declarat că susţine promovarea femeilor în politică şi consideră că implementarea cotelor de gen reprezintă soluţia ideală.
CIPRIAN CIUCU, preşedinte, PNL Bucureşti ”Eu, personal, ca președinte PNL București susțin ca PNL să aibă cote pentru pozițiile la care doamnele candidează, alături de către domni. Fie că este vorba despre Parlament sau Consilii Locale.”
CSABA ASZTALOS, preşedinte, CNCD ”Există, de regulă, două abordări sexiste față de femei. Una este negativă și una este pozitivă. Cea negativă care spune, în general, femeia nu este potrivită în poziții de putere. Femeia e potrivită să avem abordări de gen, cum spunea domnul primar, pentru că la anumite domenii, educație, îngrijire, partea socială, femeile au un anumit talent, ca să mă exprim elegant. Este un sexism pozitiv. Ambele tipuri de abordări au același scop, să mențină femeia în roluri tradiționale. Femeia este capabilă în orice domeniu!”
Șeful Cancelariei Primului Ministru, Mircea Abrudan a precizat că, la nivelul Parlamentului, există doar 18,5 % reprezentativitate din partea femeilor. În cazul prefecților, doar 6 din 42 sunt femei.