Stirile National TV
Cozi kilometrice de camioane, în Vama Borș și în alte puncte de trecere a frontierei
Ungaria a sărbătorit, ieri, „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni” . Cu acest prilej, autoritățile din țara vecină au restricționat timp de trei zile circulația camioanelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Excepție au făcut doar tirurile care transportă mărfuri periculoase, animale vii sau produse perisabile. Interdicția de a intra în Ungaria a fost ridicată abia luni seara la ora 23.00, astfel că, marți dimineață, în Vama Borș, coloana de camioane se întindea pe o distanță de mai bine de șase kilometri. Mulți șoferi s-au trezit cu noaptea în cap pentru a tranzita punctul vamal, dar nu au avut sorți de îzbândă. Au așteptat câteva ore bune până să ajungă la control. Răbdarea camionagiilor este pusă la încercare la fiecare început de săptămână, de ani de zile, astfel că mulți dintre ei au răbufnit și spun că, uneori, timpul petrecut înainte de vamă, le dă tot programul peste cap.
MARIUS, șofer de camion „Ne-am mișcat zece metri într-o oră, cam așa.”
FLORIN, șofer de camion „Se întâmplă destul de des. Destul de des, mai ales când e închisă Ungaria și, în general, așa se întâmplă.”
VALENTIN GEORGESCU, șofer de camion „- De cinci ore, un kilometru. Bătaie de joc. - Vi s-a dat tot programul peste cap. - Tot! Stăm în coadă, n-ai unde parca. Unde să parchezi? Parcările sunt toate închise. Groaznic. - Riscați și penalități? - Normal, penalitățile sunt la ordinea zilei.”
GHEORGHE ȘORHENȚ, șofer de camion „Se întâmplă mereu, mereu e așa. Și când nu e sărbătoare, nu lucrează, lucrează încet.”
Marți dimineață, în Vama Petea, timpul de așteptare a fost de 420 de minute, la Vârșand de 400 de minute, în Borș 2 de 200 de minute, iar la Nădlac 2 de 300 de minute.
prin telefon: LAURA BONDAR, purtător de cuvânt, Inspectoratul Teritorial Oradea „Au fost contactate autoritățile de frontieră din Ungaria pentru dispunerea unor măsuri comune pentru fluidizarea traficului, care să vizeze suplimentarea personalului, de către partea ungară, precum și deschiderea unor artere suplimentare, pentru verificarea automarfarelor.”
În aceste condiții, reprezentanții Poliției de Frontieră le recomandă șoferilor ca, înainte de a porni la drum, să verifice aplicația online care indică traficul.