Stirile National TV
Crăciun în familie
Crăciunul, sărbătoarea familiei! Creştinii cinstesc, astăzi, Naşterea Domnului, o sărbătoare care îmbină tradiţiile religioase cu obiceiurile populare şi cu superstiţiile. Colindele, bradul şi Moş Crăciun dau un farmec aparte celebrării venirii pe pământ a lui Iisus Hristos. Peste tot în lume, popoarele creştine, celebrează Naşterea Domnului, Crăciunul, la 25 decembrie. Este şi cel dintâi praznic împărătesc cu dată fixă, în ordinea cronologică a vieţii Mântuitorului. Înainte de Naşterea lui Iisus Hristos, perioada aceasta era asociată cu mituri şi cu celebrarea păgână a solstiţiului de iarnă. Prin instituirea sărbătorii Naşterii Domnului în calendarul religios, timpul de după solstiţiul de iarnă este învestit o semnificaţie religioasă. Aceasta pare a fi cea dintâi sărbătoare specific creştină, dintre cele dedicate lui Isus, deşi nu este tot atât de veche ca Paştile sau Rusaliile, ale căror origini sunt legate de sărbătorile iudaice corespunzatoare.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Potrivit tradiției, creștinii vestesc Naşterea Mântuitorului prin colinde. Cetele de copii și tineri bat la ușa gospodarilor, care, asemenea magilor de la Răsărit, le oferă daruri. În tradiţia populară se spune că, prin colinde, creştinii alungă pustiul din casă, din sate şi oraşe, din ţară şi din toată lumea. "
Un obicei al românilor este acela ca, în ziua de Crăciun, oamenii să pună un ban de argint în apa în care se spală, pentru a se bucura de sănătate și prosperitate în anul care vine. În ceea ce privește masa de Crăciun, după Sfânta Liturghie din ziua Naşterii Mântuitorului, care înseamnă și încheierea postului, românii gustă din sarmalele, piftia, friptura, preparatele din porcul tăiat de Ignat, dar și din cozonacul care nu lipsește din meniul de sărbători.