Stirile National TV
Crescătoriile de peşte din România, în pericol
Cea mai mare pescărie de crap din România își închide porțile de luna viitoare, din cauza cormoranilor. Nicolae Nistor, proprietarul heleșteului situat în localitatea Cefa, din județul Bihor, spune că nu mai face față pagubelor uriașe lăsate de aceste păsări, în crescătoria sa.
NICOLAE NISTOR, proprietar, pescărie de crap
"O zi în care cormoranii mă vizitează înseamnă peste 4 tone de pește, care înseamnă peste 40.000 de lei. Cel puțin 200 de zile mă vizitează frecvent."
"Au făcut cei de la Centrul de Cercetări Piscicole de la Nucet, că poate eu sunt subiectiv, și mi-au stabilit pagube de peste 800.000 de euro pe an."
Proprietarul crescătoriei mai spune că are de-a face cu invazia cormoranilor din Parcul Natural de la Cefa de mai bine de 10 ani și că nimeni nu l-a ajutat în această perioadă. Nicolae Nistor a mai precizat că le-a atras atenția autorităților, de ani buni, cu privire la problema cu care se confruntă. Tot ce a primit, în schimb, a fost o promisiune de rezolvare a situației, făcută de către ministrul Agriculturii, Petre Daea.
NICOLAE NISTOR, proprietar, pescărie de crap
"Cu domnul ministru Daea am discutat în primăvara anului 2018. Dânsul mi-a promis că va găsi o soluție ca să sprijine acvacultura din România. De atunci, până acum, încă nu s-a întâmplat nimic. Eu sper să se întâmple."
Proprietarul pescăriei a mai precizat că producătorii de pește din alte țări europene care se confruntă cu astfel de probleme sunt despăgubiți de către stat, pentru pierderile înregistrate. Recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea a declarat că producţia de peşte a României este de numai 12.000 de tone, deoarece cormoranii mănâncă 30.000 de tone, iar numărul acestor păsări în ţara noastră este de 100.000.