Stirile National TV
Creștere continuă a inflației
Creştere a ratei inflaţiei în luna mai, de la 13,8% în luna aprilie, la 14,5%. Potrivit datelor furnizate de Institulul Naţional de Statistică şi preţurile de consum au crescut, comparativ cu luna anterioară, în procent de 1,2%.
FLORINA ILICEA, reporter
”Cea mai mare scumpire a fost înregistrată la gaze naturale, de peste 86%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește produsele alimentare, creșteri semnificative ale prețurilor se observă la cartofi, de 50% și la ulei, de 44%. De asemenea, pâinea, nelipsită de pe masa românilor, s-a scumpit cu 22,5%.”
Scumpiri se remarcă și la diverse servicii: cele mai mari, la transportul aerian, de peste 20%, urmând cele la apă, canal şi salubritate, în procent de peste 18%.
prin telefon: ADRIAN NEGRESCU, analist economic
”Toate aceste scumpiri pleacă de la prețurile energiei, de la creșterea prețurilor la gaze, la curent și la combustibili. Vă dați seama că, pe măsură ce toate aceste utilități se scumpesc, toate companiile din România cresc prețurile, pentru că îi costă din ce în ce mai mult să folosească aceste utilități. În condițiile în care noi, în România, cu companii de stat, ne producem mare parte din energie, din gaze și chiar și din carburanți.”
Banca Naţională anunţă că inflaţia va rămâne la un nivel de aproape 10% şi în lunile următoare. În 2023 vom avea un nou puseu de inflaţie în luna aprilie, atunci când vor fi eliminate toate facilităţile la plata energiei şi gazelor. Abia în decembrie 2023 este posibil ca prețurile să revină pe un făgaş normal.
prin telefon: ADRIAN NEGRESCU, analist economic
”Ne așteaptă un an și jumătate de creșteri de prețuri în care, mare parte din populație va trebui să plătească factura crizei COVID, a statului în casă, a modului în care economia a fost închisă în cei doi ani de pandemie.”
Cei mai afectați, spun specialiștii, sunt pensionarii, persoanele care câștigă salariul minim și familiile cu mai mult de 1-2 copii.