Stirile National TV
Creşterea inflaţiei reprezintă principala temere a investitorilor
Principalele temeri ale românilor sunt legate de evoluția economiei! Creşterea inflaţiei, deprecierea leului şi accentuarea blocajului financiar reprezintă şi principalele temeri ale investitorilor în toamna acestui an. Şapte din zece companii declarau de altfel că îşi amână cu bună ştiinţă plăţile, pentru a-şi acoperi probleme financiare de strică necesitate, arată un nou studiu. Accentuarea blocajului financiar se află, de asemenea, în topul preocupărilor investitorilor. Într-o economie în care marea majoritate a companiilor sunt slab finanţate, dinamica plăţilor şi încasărilor face diferenţa dintre supravieţuire şi insolvenţă.
ADRIAN NEGRESCU, analist economic
"În acest moment toți ochii investitorilor sunt îndreptați în primul rând spre inflație, o mare problemă, avem una din cele mai mari inflații din Uniunea Europeană."
Cea mai recentă estimare a Băncii Mondiale arăta că economia României va creşte cu numai 3,6%, în 2019, iar ultimul raport a majorat această estimare la 4,2%. Consumul privat a rămas principalul motor al creşterii economice, majorându-se cu 6,1% de la an la an, susţinut de creşteri ale salariilor în sectorul public, a salariilor minime şi a pensiilor, care au sporit veniturile disponibile.
ADRIAN NEGRESCU, analist economic
"Economia românească a crescut foarte mult. Problema se pune altfel, nu știm dacă a crescut atât de sănătos pe cât ne-am fi dorit. Am fi vrut o economie bazată mai mult pe producție, pe lucruri pe care le facem și să le exportăm și mai puți pe importuri. "
Creşterea economică este de aşteptat să se modereze pe termen mediu, întrucât spaţiul fiscal disponibil se micşorează şi piaţa muncii se tensionează din ce în ce mai mult, subliniază Banca Mondială. Această tensiune este probabil să fie cea mai accentuată pentru lucrătorii cu studii superioare, ale căror rate de ocupare de 89,2% în primul trimestru al anului 2019 au fost de două ori mai mari decât ale lucrătorilor cu studii inferioare. Este probabil să creeze presiune asupra creşterii salariilor şi să contribuie la creşterea inegalităţii.