Stirile National TV
Creștinii sărbătoresc Rusaliile
Creștinii sărbătoresc, astăzi, Rusaliile și, totodată, Pogorârea Duhului Sfânt. Suprapunerea Pogorârii Sfântului Duh peste sărbătoarea populară a Rusaliilor îngreunează disocierea obiceiurilor și practicilor creștine de cele precreștine. De Rusalii se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Sărbătoarea Rusaliilor este numită și a Cincizecimii și este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, împreună cu cea a Paștilor, fiind prăznuită încă de pe vremea sfinților apostoli. Potrivit tradiției, în sâmbăta Rusaliilor se împart străchini cu cireșe, linguri de lemn și ulcele împodobite cu flori și frunze de nuc, iar deasupra se pune un colac, pentru pomenirea morților. În duminica Rusaliilor, se împart farfurii frumos împodobite, pentru cei vii."
În credința populară, Rusaliile reprezintă spiritele morților, numite în popor Iele sau zâne rele. De această sărbătoare se leagă și alte tradiții și obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii își împodobesc casele și gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul și bolile. Tot de Rusalii, în unele regiuni se dansează "Jocul Călușului”, un obicei străvechi. Se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinși de Rusalii este jocul călușarilor. Luni, este a doua zi de Rusalii și sărbătoarea Sfintei Treimi, fiind zi nelucrătoare în România, dar și în multe alte țări europene, precum: Austria, Cipru, Franța, Grecia, Portugalia și Ungaria.