Stirile National TV
Cum prevenim riscurile din online
La Palatul Copiilor din București, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CLNR), în parteneriat cu Colegiul Național "Mihai Eminescu" din București, a găzduit Conferința Finală a Proiectului RISE, intitulat "Prevenirea și combaterea riscurilor pentru tineri în rețelele de socializare online". Proiectul RISE a fost inițiat ca rezultat al unui parteneriat transnațional, cu scopul de a crea și promova un mediu sigur pentru tineri în cadrul peisajului digital, concentrându-se asupra riscurilor și implicațiilor digitalizării, cu atenție specială la creșterea expunerii pe rețelele sociale, în contextul pandemiei COVID-19.
ELISA GORAȘ, coordonator de proiect
”Tinerii între 16 și 30 de ani au fost implicați activ în studiile comparative cu privire la riscurile cu care s-au întâlnit în mediul online. De asemenea, cadrele didactice și lucrătorii de tineret au fost parte din materialele informative care au fost cuprinse în suportul de curs și în toate materialele care au fost folosite pentru platforma online a proiectului.”
SIMONA BELDIE, director, Colegiul Național „Mihai Eminescu”
”Având în vedere că trăim într-o eră digitalizată și că viața socială este parte integrantă din viața tinerilor, organizarea unor astfel de activități este oportună pentru că în felul acesta putem contribui mai bine la dezvoltarea personalității elevilor și la promovarea valorilor educaționale.”
Proiectul a fost implementat în șase țări europene: România, Cipru, Italia, Germania, Finlanda și Grecia, având CLNR ca coordonator, în colaborare cu alte organizații din aceste țări. Obiectivele principale ale proiectului au inclus dezvoltarea unei metodologii adaptate nevoilor tinerilor în era digitalizării, cu accent pe utilizarea rețelelor sociale în timpul pandemiei COVID-19. De asemenea, s-a creat un joc educațional digital destinat tinerilor, concentrat pe identificarea, prevenirea și combaterea riscurilor online. În plus, s-a implementat un program de consolidare a capacităților pentru lucrătorii și formatorii de tineret, axat pe gestionarea eficientă a riscurilor cu care aceștia se confruntă în mediul online, în special în contextul pandemiei COVID-19. Conferința finală va oferi o platformă pentru prezentarea rezultatelor obținute și pentru discutarea impactului acestui proiect în comunitățile implicate.