Stirile National TV
Cum va arăta România peste zece ani
Mai au românii încredere în viitorul ţării? Optimismul este departe de a ne caracteriza ca societate, iar în ultimele clasamente, România se află pe locuri codaşe în privinţa fericirii. Psihologii au găsit şi o explicaţie.
RADU LECA, psiholog
“Lipsa de optimism este caracteristică poporului român datorită faptului că încă de acum două mii de ani toţi cei care au trecut prin ţara noastră au lăsat urme adânci şi astăzi la nivel emoţional se resimt.”
Anul trecut, România se afla pe locul 48 din 156 de țări în topul mondial al fericirii, iar rapoartele arată că există o legătură între gradul de satisfacție al unei populații și intenția de a merge la vot. Recent, o nouă formaţiune politică, Alternativa pentru Demnitate Naţională, a propus membrilor săi, în timpul Adunării Generale a Organizațiilor ADN să îşi imagineze România peste zece ani. “O Românie fără şpăgi”, au răspuns oamenii. “Prosperă, cu români sănătoşi şi fericiţi, factor de stabilitate în regiune, demnă”, “Demnă, suverană, plină de oameni educaţi.”. Deocamdată însă…
VOX: “Peste zece ani, dacă merge tot aşa cum merge acum în Parlament, se va alege praful.... E o dezordine totală.”
VOX: “Nu văd o schimbare în bine în România. Ce ar trebui să se schimbe? Ar trebui să începem cu educaţia, apoi cu sănătatea. Mentalitatea unui popor se schimbă când avem o educaţie solidă.”
VOX: “Dacă nu se schimbă ceva din punct de vedere politic, nu văd bine România, nici peste zece ani.”
VOX: “Nu avem spitale, şcoli.”
VOX: “Trebuie să avem politicieni, de fapt oameni care să ne reprezinte cu demnitate.”
Liderul ADN, Cătălin Ivan subliniază că este nevoie de o mentalitate nouă.
CĂTĂLIN IVAN, coordonator politic național ADN
“Este greu să fii optimist când vezi ce se întâmplă în jur... Doar atitudinea pozitivă ne mai poate salva. Dacă rămânem încrâncenaţi în lupta asta politică de acum şi căutăm vinovaţi pentru ceea ce se întâmplă şi ne uităm permanent în spate, nu vom schimba nimic în România. O abordare nouă, o viziune nouă trebuie să vină cu o mentalitate nouă, cu un mod total diferit de a aborda politica în România şi atunci doar o atitudine optimistă poate să aducă ceva nou în societatea românească.”