Stirile National TV
De Ziua Profesionistului
De Ziua Profesionistului, elevi de clasa a VII-a ai Școlii Gimnaziale numărul 59 din Sectorul 6 al Capitalei și-au dorit să afle câte ceva din tainele meseriei de jurnalist. Chemării lor au răspuns colegii noștri de la Național TV și Național FM, așa că tinerii jurnaliști în devenire au putut afla cum se realizează o emisiune, dar și care este diferența dintre o informație adevărată și una falsă.
NICOLETA POPA, director Știri, Național TV
"Ce calități trebuie să își dezvolte un jurnalist care dorește să devină moderatorul unei emisiuni? Cea mai importantă calitate este baza de informații, cultura generală, nu poți să fii moderatorul unei emisiuni indiferent de ce natură este, dacă tu nu stăpânești subiectele care pot să se dezvolte în acea emisiune."
Cei mici s-au gândit serios la profesia pe care o vor îmbrățișa.
ALEXANDRA SPÂNU, producător Știri, Național TV
"S-a gândit vreunul dintre voi să încerce această meserie? Diana. Și avem și un băiat. Și ce ai vrea tu să fii? Fotoreporter, reporter, prezentator, cameraman? Reporter sau prezentator. Deci direct vă duceți spre sticlă.”
Cum va arată însă jurnalistul viitorului?
ALEXANDRA SPÂNU, producător Știri, Național TV
"Aceeași persoană învață să scrie, să dea un direct, să facă o prezentare live, să ia imagini și să își monteze materialul cap-coadă. Deci, poate nu ar strica să vă gândiți că viitorul în direcția asta se îndreaptă."
Radioul a suscitat și el interesul elevilor.
DENIS CIULINARU, director Programe, Național FM
"Radioul e important pentru că, spre deosebire de televiziune, bine, televiziunile de știri au învățat să facă asta, el funcționează în regim live oricând, la orice oră. Dacă acum s-a întâmplat un eveniment, omul de la radio prin simpla apăsare a unui buton, a deschis un microfon, a tăiat melodia și a spus, acum se întâmplă lucrul acesta."
Încântați, micuții ne-au mărturisit că și-au propus o carieră în televiziune.
Ștefania, elevă "-Ți-ar plăcea să lucrezi în televiziune?
-Da!
-Ce ți-ar plăcea să faci? Să fii reporter, fotoreporter?
-Reporter! Mi se pare senzațional să prezinți tot felul de lucruri interesante."
Ana, elevă: "Trebuie să am curaj și încredere în mine, să vorbesc cu celelalte persoane și să le fac interesate despre ce vreau să vorbesc sau ce vreau să transmit și ce se întâmplă în spatele ecranelor."
Paul, elev: "A fost un moment să zic așa unic până acum, probabil și de aia am atâtea emoții și un cuvânt cheie pe care aș putea să îl deduc din această activitate ar fi cunoaștere pentru că am învățat foarte multe din ce ne-au spus domnii și doamnele din spatele camerelor și din fața camerelor, cum și ce se întâmplă în televiziune."
ANDREI DUDU, diriginte, clasa a VII-a
"Lecția de jurnalism pe care am întreprins-o a fost una de bun augur, de o deosebită importanță pentru elevii școlii noastre, prentru că li s-a transmis un mesaj foarte simplu, acela al responsabilității, acela al informării corecte, al sincerității, al adevărului, al cooperării, al colaborării și al camarederiei dintre ei."
La lecția de jurnalism au participat și studenții Colegiului Nicolae Paulescu din Râmnicu Sărat, prin videoconferință. La final, elevii, dar și reprezentanții Centrului Național Media s-au bucurat de un regal de poezie în compania Doinei Bezea, publicist din județul Buzău.
prin videoconferință, DOINA BEZEA
"Întinde mâna.
Bate cuba.
Fii tu mereu cel care ai fost.
Nu te lasa călcat de bruma celor puternici fără rost.
Noi te-am crescut frumos și bine."