Stirile National TV
Dieta alimentară nesănătoasă, cauză de deces
Dietele alimentare nesănătoase sunt responsabile de 20% dintre decese la nivel mondial, însemnând mult peste cele provocate de fumat şi de hipertensiunea arterială. Sunt rezultatele unui studiu realizat în 195 de ţări, inclusiv România, timp de 27 de ani. Rezultatele monitorizării arată că, în 2017, 11 milioane de persoane au murit din cauza unei diete alimentare nesănătoase.
ANA IACUB, reporter “Dietele bogate în sare şi cu un conţinut scăzut de cereale integrale şi de fructe au provocat jumătate dintre aceste decese. Dintre cele 195 de ţări analizate, Israel a raportat cea mai mică rată a mortalităţii provocată de o dietă alimentară proastă, iar Uzbekistan, cea mai mare. România se află sub media clasamentului.”
LYGIA ALEXANDRESCU, nutriționist "Totuși vorbim despre o alimentație care conține fructe, legume în țara noastră. Mâncăm cam de toate, avem patru anotimpuri și avem multe legume și fructe autohtone. Însă, să nu uităm că prelevanța obezității a crescut foarte tare la noi. Știm foarte bine că 3 din 10 copii au probleme de sănătate și, dacă tânără generație are probleme de sănătate, clar nu suntem bine în statistici."
În contextul tentațiilor provocate de marketingul la alimente nesănătoase de tip fast-food, puține persoane respectă regulile alimentației corecte, chiar dacă știu de recomandările nutriționiștilor.
VOX "Consider că daca îți verifici porțiile de mâncare, consumi câți carbohidrați trebuie, carne mai rar, proteine, aia e singura dietă care poate exista."
VOX "E bine sa ai un comportament alimentar adecvat funcțiilor organismului tău."
VOX "Am reușit să slăbesc 5 kilograme pe baza de proteine și aceasta m-a ajutat cel mai mult. Am mai ținut o dietă, în urmă cu un an, dar nu pot sa spun că a avut rezultate."
Potrivit nutriționiștilor, regulile generale pentru un stil de viaţă sănătos impun un consum mare de fructe, legume, leguminoase, peşte şi cereale integrale. De asemenea, trebuie redus consumul de alimente bogate în sare, zahăr, grăsimi saturate şi de calorii.
LYGIA ALEXANDRESCU, nutriționist “Trebuie sa mâncăm din toate grupele de alimente, să mâncăm de trei ori pe zi cel puțin, când simțim nevoie mai mâncăm sănătos o gustare de nuci, de un măr autohton cum spuneam și atunci vorbim de echilibru."
Studiul privind riscurile dietelor alimentare proaste a fost publicat în revistă medicală The Lancet. Acesta a urmărit tendinţele de consum privind 15 tipuri de diete, în perioada 1990 – 2017.