Stirile National TV
Din ce în ce mai puține solarii în România
Consumăm tot mai multe legume de import, în locul celor autohtone! Unul dintre motive este faptul că producţia internă a scăzut, pe fondul reducerii numărului de sere şi solarii şi deficitului de forţă de muncă. Specialiștii în domeniu, dar şi fermieii, spun că statul ar trebui să îi ajute mai mult pe micii producători. Poate aşa, pe masa românilor ar fi mai multe legume românești, proaspete și sănătoase.
VIRGIL ARPĂȘANU, fermier
“Solariile sunt mult mai puține. Dacă discutăm de solarii și sere suntem cu foarte mult în urmă ca și suprafețe și ca și pondere.În solarii, pentru o familie e necesar ca să își facă producția proprie, să-și asigure un necesar pentru ei și să aibă o mică desfacere, o vânzare pe piața liberă.”
EMIL TEOFIL BĂLTEANU, fermier
“Sunt din ce în ce mai puține pentru că și la noi în țară au pătruns marile unități de producție în sere hiperdotate și sunt cele care ne furnizează nouă legume de o calitate care nu este deloc ceea ce ne-ar trebui nouă, dar fără îndoială că o revitalizare a producției în solarii ar face foarte bine pentru că țara este educată. “
Fermierii nu se pot angaja în proiecte de anvergură, pentru că nu găsesc oameni care să vrea să muncească în sere şi solarii.
GABRIELA SAVA, realizator TV, Emisiunea Euroferma
“Am observat că sunt foarte mulți tineri care se îndreaptă către agricultură, dar într-adevăr numărul acestora a scăzut, pentru că erau şapte în vârstă și apare un tânăr dintr-o dată. Nu este însă foarte ușor, pentru că avem o competiție din țările care se bucură de mai mult soare, de mai puțină economie în momentul în care produc și atunci e clar că ei vor ieși primii pe piață și vor alimenta.”
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, importurile de legume şi fructe au crescut cu 4,8% în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2018, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Totodată, exporturile au consemnat un avans cu 9,6% faţă de primele şase luni din 2017. În aceste condiţii, deficitul României în comerţul internaţional cu legume şi fructe se ridică la aproximativ 704 milioane de euro.