Stirile National TV
Dividende record distribuite de companiile din România
Companiile din România au distribuit în acest an dividende de 43 miliarde lei din profitul pe 2016. Nivelul este unul record, fiind echivalent cu valoarea distribuită în precedenții șapte ani la un loc. Această evoluție se datorează reducerii impozitului pe dividende de la 16% la 5% și a incertitudinii legate de evoluția impozitelor în perioada următoare. Așa arată un studiu de impact transmis de președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter "Studiul arată că dividendele distribuite în acest an au reprezentat circa 85% din profiturile obținute în 2016 și "aproape cât toate dividendele distribuite de întreg mediul de afaceri în perioada 2009-2015".
Distribuirea dividendelor a înregistrat diferențe de la un sector la altul. Astfel, aproximativ 70% din dividendele distribuite au fost înregistrate în comerț en gros și distribuție, alte activități de servicii prestate întreprinderilor, poștă și telecomunicații, industria de mașini și echipamente și transporturi. Studiul estimează că o eventuală reducere sau eliminare a impozitului pe dividende poate duce la accelerarea distribuirii acestora și a comportamentului de îndatorare a companiilor, fie de la acționari, fie de la furnizori sau instituții de credit. Însă, aceste dividende mari alocate acționarilor în acest an ar putea fi finanțate, în realitate, prin resurse financiare atrase pe termen scurt, precum amânarea la plată a furnizorilor sau a contribuțiilor fiscale, ceeea ce poate genera înăsprirea condițiilor de creditare de către bănci, susține președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România. "În concluzie, chiar dacă distribuirea dividendelor este justificată de contextul fiscal, o plată accelerată a acestora către acționari se poate întoarce ca un bumerang împotriva firmei, și poate însemna începutul sfârșitului pentru aceasta", mai arată analistul citat.