Stirile National TV
Dublu la cantinele studențești
Creşterea preţurilor la alimente face diferenţa şi în buzunarul studenţilor! La cantinele studenţeşti ale Universităţii Politehnica din Bucureşti, preţurile se menţin scăzute, comparativ cu piaţa, dar aproape duble, faţă de perioada de dinaintea pandemiei. Dacă în 2019 o ciorbă de legume costa 2 lei 50, acum este 5 lei. De asemenea, o prăjitură a ajuns de la 2 lei la 4 lei. Există totuși și un meniu al zilei, mai ieftin.
FLORINA ILICEA, reporter
”Pentru a-i încuraja pe studenți să mănânce la cantină, se aplică o reducere 20% la meniul zilei. Practic o diferență de 5 lei, față de situația în care produsele ar fi cumpărate separat. Meniul costa 20 de lei si cuprinde: ciorbă, chiflă, felul doi și desert.”
Chiar și cu noile prețuri, cantinele rămân, în continuare, la mare căutare în rândul studenților, care stau la cozi și iau chiar și la pachet.
”- Spune-mi, te rog, cum ți se par prețurile?
- Puțin mai mari, puțin mai mari, dar mâncarea este la fel, este bună.
- Diferența se simte sau nu?
- Nu, eu nu mănânc des la cantină, deci la mine nu se simte, probabil pentru cine ar mânca mai des, da, s-ar simți. Acum, nu știu, părerile sunt împărțite.”
”Prețurile sunt destul de acceptabile, având în vedere ce se întâmplă în București. Chiar sunt foarte acceptabile și mâncarea e destul de bună.”
MIHAI COROCĂESCU, director general administrativ al UPB
”Am fost nevoiți să actualizăm prețurile în concordanță cu costurile materiei prime, produsele alimentare pe care le luăm și le prelucrăm și care intră în structura de cost a produselor finite. Înainte de pandemie un meniu era în jur de 15 lei, iar acum ajunge în jur de 20 de lei, un meniu.”
O nouă creștere a prețurilor la cantine este preconizată începând din toamnă. Directorul general administrativ al UPB susține că alimentele furnizate cantinelor la ora actuală au fost contractate prin licitație la începutul anului, înaintea valului de scumpiri. În toamnă, însă, va fi organizată o nouă licitație. În același timp, se dorește și implemetarea unui sistem prin intermediul căruia studenții să aibă acces la cantine numai în baza unui card de student, iar prețurile să difere pentru cei veniți din afară.