Stirile National TV
Duminica Floriilor
Duminica Floriilor, una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc, este celebrată de credincioșii ortodocși din toată lumea! Sărbătoarea intrării lui Iisus în Ierusalim s-a suprapus peste cea a zeiţei romane Flora și de aici vine și denumirea populară. Este o sărbătoare iubită de toți creștinii, care cinstesc, astfel, momentul sfânt al intrării lui Iisus Hristos în Ierusalim, când a fost întâmpinat cu urale și ramuri de finic. În amintirea ramurilor de finic, în biserici sunt sfințite ramuri de salce, care sunt păstrate, apoi, la icoane. În lumea creștină, sărbătoarea Floriilor este precedată, de obicei, de pelerinaje religioase. Un astfel de pelerinaj a avut loc și în București, de la Mânăstirea Radu Vodă și până în Dealul Patriarhiei, la care au participat mii credincioși. Patriarhul Daniel a sfințit icoana Intrării Domnului în Ierusalim și a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, adresând, totodată, și un cuvânt de învățătură. În aceste vremuri tulburi, în care atrocitățile războiului din Ucraina îngrozesc întreaga lume, mulți oameni caută speranța și liniștea în rugăciune.
VOX ”Această sărbătoare este foarte, foarte importantă, pentru poporul român și pentru întreaga lume. Am venit cu gânduri bune, cu gânduri de iertare. Intrăm în Săptămâna Patimilor. Ne bucurăm pentru această mare sărbătoare și ne rugăm la Dumnezeu pentru sănătate, pentru liniște în țară, pentru liniște în popor, pentru toată lumea.”
VOX ”Hristos înseamnă întodeauna speranță și pace și iubire. Și asta a însemnat și acum două mii de ani și asta va însemna în continuare.”
VOX ”O binecuvântare pentru noi, un dar primit după doi ani de pauză, un îndemn la rugăciune pentru pace, pentru sănătate, pentru lumină în sufletele noastre, pentru învierea noastră, a tuturor.”
Această sfântă zi de sărbătoare este marcată de tradiții, obiceiuri și superstiții păstrate de români de-a lungul timpului. În unele zone, fetele nemăritate se spală pe cap cu apă fiartă cu busuioc, pentru ca părul să fie strălucitor și sănătos. Tot de Florii, fetele își fac descântec ”de ursită”, pentru a ști dacă se vor căsători în cursul anului. În Banat și-n Transilvania, fetele nemăritate pun o cămașă curată și o oglindă sub un păr altoit. Obiectele sunt folosite, apoi, pentru farmece de dragoste și cununie. Peste 1,6 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, în Duminica Floriilor.