Stirile National TV
Economia crește, salariul stagnează
România a ajuns din urmă Portugalia și Ungaria la PIB/capita în ceea ce privește indicatorul care moderează preţurile în ţările UE care arată puterea de cumpărare reală a fiecăreia, conform datelor furnizate de biroul european de statistică, Eurostat. Cifrele statistice plasează România la 77% din media europeană în ceea ce priveşte acest indicator, peste Bulgaria, Slovacia sau Grecia. Țara noastră împarte PIB-ul la 19 milioane de locuitori, câţi are înregistraţi în statistici, dar 3-4 milioane dintre aceştia lucrează în străinătate. Dacă PIB-ul ar fi împărţit la cei care stau efectiv aici, atunci el ar fi mult mai mare decât cel reflectat de statistici. Totuși, creșterea economică de 4,7% de anul trecut a României îi sperie pe portughezi. Aceștia sunt de părere că involuţia economică a țării lor şi în paralel creşterea economică din România face ca imigranţii români să plece din Portugalia.
prin telefon: ADRIAN NEGRESCU, consultant financiar
”Economia crește, dar, din păcate, veniturile românilor rămân în urmă. Ceea ce trebuie să fie însoțit de măsuri concrete legate de stimularea creșterii salariilor. E păcat că avem o creștere economică stimulată de inflație, dacă avem venituri mici raportate la prețurile din magazine. (...) E greu de crezut că românii care sunt în străinătate se vor întoarce acasă, pentru că salariile sunt încă mici raportat la nivelul de trai din străinătate. Se vor întoarce în țară doar atunci când vor simți că salariile au crescut, sunt la nivelul celor din Spania, din Italia. Când sistemul de sănătate, sistemul de educație, infrastructura sunt la nivelul celor cu care s-au obișnuit în străinătate.”
ALEXANDRA VLAD, reporter
”România a mai fost în 2022, conform datelor Eurostat, şi în faţa altor ţări din zona euro la PIB, în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare: Slovacia şi Grecia. De asemenea, se apropie şi de Spania, care acum este la 85% din media Uniunii Europene din perspectiva acestui indicator şi de Italia, care este la 96%, de asemenea sub media europeană. În ambele ţări locuiesc peste două milioane de români.”