Stirile National TV
Economia, dată peste cap
Măsura plăţii defalcate a TVA riscă să blocheze întreaga economie şi va generea creşterea birocraţiei şi costuri suplimentare pentru agenţii economici! Este semnalul de alarmă, pe care îl trage Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), care a anunţat că nu susţine proiectul privind plata defalcată a TVA. Reprezentanţii CNIPMMR spun că se încalcă astfel principiile fiscalităţii.
FLORIN JIANU, preşedintele CNIPMMR
"România este primul stat din Europa şi din lume care aplică această măsură. Ea va bloca întreaga economie! Practic, acum o cincime din banii, pe care îi deţine o firmă, vor fi blocaţi într-un cont."
Potrivit OUG de modificare a Codului fiscal pentru plata defalcată a TVA, toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, vor fi obligate ca, de la anul, să deţină şi să gestioneze un cont separat de TVA, pentru încasarea şi plata acestei taxe. Cei care vor opta pentru aplicarea facultativă a plăţii defalcate a TVA, până la finalul anului, vor beneficia de unele facilităţi, precum acordarea de bonificaţii sau scăderea impozitelor. Agenţii economici nu se înghesuie însă pentru aplicarea măsurii. Este şi normal, spun reprezentanţii Consiliului pentru IMM-ui, care au realizat un sondaj, iar rezultatele nu sunt deloc mulţumitoare.
Peste 90% dintre antreprenorii care au participat la chestionar, au răspuns că nu susţin modificarea Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu! Totodată, aproape 98% dintre ei au spus că instituirea plății defalcate a TVA le va afecta activitatea negativ. În plus, 92% dintre ei au spus că nici măcar nu au fost consultaţi de autorităţi privind modul de aplicare a plăţii TVA defalcate.
În nota de fundamentare a Ordonanţei, se arată însă că măsura nu va avea niciun impact negativ. Cum au aflat guvernanţii, nu ştim, din moment ce antreprenorii n-au fost întrebaţi. La fel se specifică şi în nota de fundamentare din Ordonanţa pentru creşterea accizei pentru benzină şi motorină.
FLORIN JIANU, preşedintele CNIPMMR
Când scoţi acciza şi observi că încasările la bugetul de stat scad, cu exact aceeaşi sumă care reprezenta acciza, creşte chetuielile cu personalul şi scazi investiţiile, bineînţeles că trebuie să aduci noi reusrse la bugetul de stat!"
Acciza scoasă la începutul anului şi reintrodusă opt luni mai târziu, va aduce o serie de efecte negative pentru IMM-uri, spun reprezentantii Consiliului. Potrivit acestora, vor creşte preţurile de transport, iar competitivitatea la export va avea de suferit.