Stirile National TV
Europenii nu mai vor practica trecerii la ora de vară
Ora de vară, tot mai contestată! Aproximativ 80% dintre cetăţenii Uniunii Europene vor să se renunţe la practica trecerii la ora de vară, prin care ceasurile se dau înainte cu o oră în ultima duminica din luna martie. Sondajul a fost realizat în cadrul consultării publice pe această temă lansată de Comisia Europeană. Demersul vine în condiţiile în care Finlanda şi Lituania au solicitat renunţarea la această măsură. Deşi scopul trecererii la ora de vară ar fi acela de a ne folosi cât mai mult de lumina naturală a Soarelui, un grup de oameni de ştiinţă din şase ţări europene a ajuns la concluzia că schimbarea orei ne afectează sănătatea şi provoacă mari pagube economice.
ROXANA DUMITRICĂ, reporter "Pierderea a 60 de minute de somn în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, are mai multe consecinţe negative asupra organismului uman, avertizează oamenii de ştiinţă. Risc crescut de infarct, accidente de circulaţie, dureri de cap, lipsa concentrării, nervozitate şi creştere în greutate, sunt câteva dintre efecte. Specialiştii au calculat că schimbarea orei costă Uniunea Europeană 131 de miliarde euro în fiecare an, cheltuielile fiind traduse în costuri medicale."
În februarie anul acesta, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care invită Comisia Europeană să evalueze regulile privind ora de vară, și, în cazul în care consideră că este necesar, să propună modificarea sistemului actual. Ora de vară a fost introdusă în anii '70, cu scopul de a face economie de energie după primul şoc petrolier. O evaluare realizată de serviciile Parlamentului European arată că niciun studiu nu a fost determinant, până în prezent, în privinţa avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei, apreciată şi criticată în egală măsură de oameni, în funcţie de latitudinea la care locuiesc.