Stirile National TV
Exercițiu de securitate cibernetică organizat de SRI
Dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie în caz de atacuri informatice, în atenţia SRI! Serviciul Român de Informaţii efectuează, în premieră, un exerciţiu naţional de securitate cibernetică. Până miercuri, peste 60 de instituţii de stat și private îşi vor testa capacitatea de răspuns la atacuri informatice. Testarea are loc după ce, vineri, SRI anunţa că a contracarat o tentativă de atac cibernetic. În aceeaşi zi, au avut loc atacuri şi la instituţii din alte state.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter “Şeful Centrului Naţional Cyberint din cadrul SRI, Anton Rog, a avertizat că orice instituţie care nu are sistemele de operare actualizate la zi şi care nu are software licenţiat poate fi ţinta unui atac cibernetic. El a precizat că atacurile din zona instituţiilor guvernamentale, cel mai probabil, au ca scop furtul de date, iar celelalte sunt pentru recompense financiare."
Exerciţiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică. La sfârşitul săptămânii trecute, instituţii din cel puţin 150 de state au fost afectate de un atac cibernetic masiv. România se află pe locul nouă în clasamentul ţărilor care au avut cel mai mult de suferit. Vineri, activităţile de pe platforma industrială Dacia, de la Mioveni, au fost întrerupte parţial, pentru a stopa răspândirea virusului. Producţia a fost reluată abia luni dimineaţă, la ora 7.00. O altă ţintă a fost Ministerul român de Externe dar, în acest caz, a fost vorba de un atac diferit, care a vizat probabil furtul de date şi care a fost contracarat de specialiştii români. Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creşte semnificativ în perioada imediat următoare, astfel că este imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional.