Stirile National TV
Expediţii în siguranţă: 30 de voluntari curăţă traseele până la Vârful Omu
Începând din această vară, turiştii care vor să ajungă pe Vârful Omu se pot bucura de drumeţii fără griji. Şi aceasta pentru că a început cel mai amplu proiect de asigurare a piscului! 30 de voluntari şi angajaţi ai unei companii de asigurări au renunţat la concedii, pentru a face din lumea noastră un loc mai sigur. De la începutul lunii iulie şi până în prezent, au îndepărtat arborii căzuţi pe traseul Buşteni-Pichetul Roşu, au vopsit marcajele şi au înlocuit săgeţile indicatoare deteriorate. Acţiunea s-a desfăşurat sub atenta îndrumare a reprezentanţilor Asociaţiei Turistice pentru Natură Oxigen şi cu aprobarea Salvamont Râşnov.
DIANA ŢÂMPU, membru fondator, Asoc. Turistică pentru Natură Oxigen
"Marcajele turistice ne poziţionează în orice moment într-un anumit punct de pe traseu. Şi ele se deteriorează în timp. Dacă le facem anul acesta, în doi-trei ani, se mai taie anumiţi copaci, alţii cad. Marcajele trebuie făcute la intervale de timp regulate."
Proiectul însă nu se opreşte aici. În partea a doua a traseului montan, voluntarii vor înlocui podeţele şi cablurile, vor monta lanţuri şi scări de lemn în porţiunile dificile.
MIHAI TECĂU, preşedinte, Directorat Omniasig Vienna Insurance Group
"La vârful Omu o să reamenajăm zona turistică. La Cabana Mălăieşti, o să ne ocupăm de partea internă a cabanei. Partea de primit turişti, partea de bucătărie şi toalete."
Totuşi, chiar şi pe un traseu bine marcat, accidentele nu sunt complet excluse. De aceea, asigurările sunt recomandate.
MIHAI TECĂU, preşedinte, Directorat Omniasig Vienna Insurance Group
"Ar trebui să îşi cumpere o asigurare, care să le ofere şi sprijinul financiar, în cazul în care se întâmplă un accident. (...) Se întâmplă accidente de fiecare dată."
În funcţie de traseul ales, drumeţia până la vârful Omu, care are o altitudine de 2.505 metri, poate dura între 6 şi 12 ore. Anual, peste 9.000 de oameni se aventurează pe unul din traseele montane care duc la vârful Omu. Parcurgerea lor este, însă, interzisă pe timpul iernii.