Stirile National TV
Festival de delicatese turcești
Kebab, suberek, kataif şi baclavalele cu arome orientale sunt doar câteva dintre delicatesele turceşti cu care bucureştenii şi nu numai, se pot delecta în acest weekend. Iubitorii de gastronomie, dar şi cei curioşi de a afla mai multe despre tradiţiile şi cultura orientală, prin spectacole de muzică şi dans, sunt aşteptaţi în parcul Lumea Copiilor.
ENES, voluntar
”Pregătim șis kebab și Adana kebab. Șiș kebab se face cu carne de miel și adana kebab se face cu carne de vită. Este făcută cu condimente și folosim, de obicei, condimente sumac, care au un gust acru și se înlocuiește lămâia, ca să nu punem ceva lichid ca lămâia în carne, care nu se potrivește, folosim condimentul acesta.”
ADRIAN NICOLAE, organizator „Anatolian Food Fest”
”Avem lahmacun este un produs tradițional turcesc, arată ca o pizza sau, mai degrabă, ca o clătită cu conținut de pizza, carne tocată, cu pastă de ardei, cu ceapă, pătrunjel, se pune la cuptor.”
GÖNÜL, voluntar
”Noi am pregătit suberek pentru Festivalul Turcesc, este o plăcintă tătărească, din Dobrogea: cu carne, cu brânză.”
Iar la final, după un prânz copios, vizitatorii sunt invitați la desert.
PATRICIA, voluntar
”Avem kunefe, un desert tradițional turcesc, din zona Hatay și Antep, de acolo provine. Este un desert de sute de ani, de pe timpul Imperiului Otoman, iar oamenii de atunci și în ziua de astăzi servesc acest desert la bairamuri, diverse ocazii.”
FLORINA ILICEA, reporter
”Pe lângă mâncărurile tradiționale turcești care îți lasă gura apă, aici, la Anatolian Food Fest din parcul Lumea Copiilor, oamenii sunt îmbiați și de cafeaua delicioasă la nisip.”
Preţurile nu sunt deloc piperate. O porţie de lahmacun costă 15 lei, kebabul, în funcție de tipul ales: 25 sau 30 de lei, iar kunefe, 20 de lei. Festivalul este realizat cu efortul şi implicarea voluntarilor proveniți din diverse categorii: profesori, elevi, femei casnice și oameni de afaceri. Foarte important de precizat, banii strânşi vor fi folosiţi în scop umanitar.
ADRIAN NICOLAE, organizator „Anatolian Food Fest”
”Festivalul nu se rezumă doar la organizarea și pregătirea produselor culinare. După-amiază avem și spectacol cu trupă de dans, cu elevi de la școlile noastre care vin și cântă. Prezintă, la fel, bogăția culturii turcești.”
Festivalul Turcesc se află la cea de-a unsprezecea ediție și se organizează în mai multe orașe din țară, printre care Iași, Cluj și Constanța. Cel din Capitală mai poate fi vizitat până mâine, între orele 10:00-22:00, iar intrarea este liberă.