Stirile National TV
Flagelul ”Iarba dulce”
Cel mai mare grup din România, numit ”Iarba dulce”, care se ocupa online cu traficul și distribuirea de droguri, a fost destructurat de DIICOT. Rețeaua, care activa pe Telegram, avea 11.000 de membrii, iar cei mai mulți dintre aceștia erau elevi și studenți. Rețeaua era activă din luna mai 2022. Conform anchetatorilor, membrii erau înscriși în grup doar cu recomandare, iar mesajele erau criptate. Pe platforma online de comunicare erau generate, zilnic, peste 40.000 de mesaje, având ca obiect zone și modalități de distribuire a drogurilor, consum și efecte ale stupefiantelor. Conform anchetatorilor, polițiștii au reușit să intre în grup și au monitorizat îndeaproape activitatea online. Astfel, au fost identificați cei mai activi distribuitori.
CĂTĂLIN ȚONE, expert Antidrog ”Dintre cei 11.000 de membri unii erau minori, erau elevi, care nu aveau niciun fel de reținere să discute, să experimenteze noi tipuri de droguri, să intre în lumea distribuției.”
Polițiștii de la Antidrog au efectuat 17 percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Mureș, Brăila, Galați și Dâmbovița. 15 persoane au fost duse la audieri, dintre care 13 au fost reținute, urmând să fie prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă. La percheziții, polițiști au descoperit 3,5 kilograme de canabis, circa 230 de comprimate de Ecstasy, aproape 50 de timbre LSD și 20 de grame de substanță pulverulentă de culoare albă. De asemenea, au găsit importante sume de bani, precum și două cartușe de 9 milimetri pentru armele de foc. Amploarea fenomenului consumului de droguri în rândul adolescenților și tinerilor îi sperie pe specialiști. După ce ani de zile, în care a mocnit fără să i se dea prea multă importanță, acum, fenomenul pare scăpat de sub control.
CĂTĂLIN ȚONE, expert Antidrog ”Cred că este timpul să luăm măsuri clare, să luăm măsuri categorice împotriva acestui fenomen. Și aici mă refer la două laturi extrem de importante. Este combaterea și, de asemenea, un lucru foarte important ține de zona de prevenire, educație, instruire, în special, în zona unităților de învățământ. Înseamnă instruirea elevilor, instruirea cadrelor didactice și instruirea părinților, pentru că părinții și cadrele didactice, în foarte multe situații, nu cunosc simptomatologia, nu cunosc care sunt reacțiile, nu cunosc care sunt pașii de intervenție în cazul debutului în consumul ilicit de droguri.”
Pentru eliminarea consumului de droguri în rândul adolescenților pot fi aplicate măsuri clare. Totul este ca școlile și părinții să conștientizeze cât de gravă este situația și să-și asume aplicarea acestor măsuri.
CĂTĂLIN ȚONE, expert Antidrog ”Introducerea a două tipuri de teste. Teste de suprafață, non-intruzive, care să se realizeze în lipsa elevilor, pentru a nu se crea stigmatizare și discuții. Introducerea acestor teste nu presupune modificări legislative, practic, se poate rezolva numai pe bază de protocoale, numai pe bază de comunicare scrisă. Testele să fie efectuate de către specialiști. În momentul în care se depistează un test pozitiv, acea clasă va fi introdusă într-un pachet de clase care vor fi supuse unor activități intense de instructaj, de prevenire. De asemenea, consider că este necesară și achiziția de teste de salivă care să fie distribuite cu titlu gratuit părinților.”
Membrii rețelei ”Iarba dulce” sunt cercetați pentru infracțiunile de trafic de droguri, complicitatea la traficul de droguri, constituirea, aderarea și sprijinirea unui grup infracțional organizat și efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe psihoactive.