Stirile National TV
Gara, loc de pribegie
Gara de Nord din București a devenit un loc temporar de adăpostire pentru refugiații din Ucraina. Numărul ucrainenilor care au reușit să fugă pe cale feroviară din calea armatei ruse este tot mai mare.
FLORINA ILICEA, reporter ”Iată, după cum puteţi vedea și dumneavoastră, sala de așteptare a devenit adăpost temporar pentru acești oameni, fugiţi din calea războiului. Aici, în sala de așteptare a Gării de Nord, femei, copii și bătrâni din Ucraina aşteaptă până când li se va oferi un loc de cazare în țara noastră sau până când pot pleca spre alte țări din Vest, cât mai departe de amenințarea armelor lui Putin. Prezenți aici sunt şi voluntari care le oferă gratuit mâncare și băuturi calde.”
VOX ”Este foarte greu din punct de vedere moral, toată ziua sunt alarme anti-aeriene, bombardamente, împușcături, erau nevoiți să fugă mereu în adăposturi și doamna are trei copii. A lăsat totul, a venit aici, dar părinții ei au rămas acolo.”
Până să fie preluați de reprezentanții Asistenței Sociale din București, ucrainenii care ajung în Gara de Nord speriați, dezorientați și obosiți primesc, cu ajutorul voluntarilor, hrană și produse de strictă necesitate.
VOX ”- Avem grijă de oamenii care sunt aici, nu este o muncă grea, este o muncă pe care o facem de plăcere.
- De cât timp sunteți aici?
- De la patru și jumătate dimineața.
- Și cam câți oameni au venit până acum?
- N-aș putea să vă spun. Fără număr. Este trist, dar trebuie să fim alături de oameni. Nu de ucraineni, alături de oameni, pentru că nu e vorba de sângele pe care îl ai în vene, e vorba de faptul că suntem la fel toți.”
Potrivit CFR SA, personalul feroviar al Regionalei CF Iaşi coordonează permanent buna desfășurare a circulației trenurilor pe relația Ungheni - Cristeşti Jijia - Socola- Iaşi- Bucureşti Nord. În Gara de Nord, a fost deschisă și o casă de bilete prioritară, pentru refugiații care doresc să plece către țările vestice. Ucrainenii care doresc să călătorească în interiorul României beneficiază de bilet gratuit.