Stirile National TV
Haos pe aeroporturile din România, în timpul grevei controlorilor de zbor
Cât a fost în vigoare, greva controlorilor de trafic aerian a perturbat sute de zboruri. Legea prevede că, în perioada grevei controlorilor de trafic aerian, sunt asigurate 33,3% din zborurile programate, plus excepţiile, categorie în care sunt incluse zborurile înalţilor demnitari, respectiv preşedinţi, şefi de guvern, miniştri, dar și zborurile militare, cursele umanitare sau cele din categoria operaţiunilor de căutare-salvare. Potrivit news.ro, doar pe aeroportul internaţional Henri Coandă, acesta fiind și cel mai mare din țară, au fost programate, astăzi, peste 300 de mişcări aeronave, însemnând decolările şi aterizările, la care s-au adăugat alte zeci de mişcări pe celelalte aeroporturi importante ale ţării, din Cluj, Timişoara sau Iaşi. Pe parcursul a trei ore și jumătate cât a durat greva, zeci de zboruri au fost anulate sau întârziate. Mulți călători au fost puși în dificultate din cauza grevei.
VOX "La unu jumate pleacă avionul din Paris. Ajungem noi până la unu jumate acolo? Cine plătește ziua de muncă pe care o pierdem noi în Vietnam? Sindicatul? La așa ceva nu se gandesc deloc, nu?"
VOX "Bagajele sunt în cala avionul. După ce s-au făcut aceste proceduri, ni s-a spus stop. Paguba e na, de ordin. Nu e normal!"
VOX "La Palermo, trebuie să cumpăr medicamente și trebuie să ajung în Italia. Sunt într-un stres, cum n-am dormit... Foarte mari probleme ne-au creat! Dacă știam, nu veneam. Biletul rezervat era din ianuarie."
VOX "Dacă rămân peste noapte aici ce fac? Fac noapte albă? Unde dorm? Mă duc la hotel să dau 50, 60 de euro?"
VALENTIN IORDACHE, director, Relații Externe Aeroportul "Henri Coandă" "Deja după prima oră de grevă avem șapte curse întârziate cu peste 30 de minute, vreo 30 de întârzieri cu totul. Sunt trei curse anulate, pasagerii acelor curse nu trebuie să mai vină la aeroport, ci vor fi programați pentru altă dată."
VOX: "Puteau să spuă acum câteva zile înainte, îmi cumpăram altul cu preț redus, acum am 200 și ceva de euro, eu am dat 84 de lire trebuie să mă duc să vb cu un manager că cineva trebuie să rezolve pb asta, nu pot să dau acum 240 de pounds sau de euro că vrea dânșii."
RĂZVAN CUC, ministrul Transporturilor "I-am rugat să renunțe la această grevă, care ar putea ajunge să strice planurile românilor de vacanță. Ei au, salariul mediu e de 21.000 de mii de lei, unde se adaugă sporurile. Trimit corpul de control. Am văzut câteva nereguli. Vreau să văd cât de reale sunt lucrurile astea din spațiul mediatic."
Pasagerii care au suferit din cauza grevei pot cere despăgubiri. Angajații Romatsa spun că nu au protestat din cauza salariilor, ci a situației neclare de la conducerea companiei.