Stirile National TV
Heliportul salvează vieți
Se împlinesc cinci ani de când heliportul Spitalului Universitar de Urgență București a devenit operațional. De altfel, Spitalul Universitar este singurul din România care are un heliport al lui. De la inaugurarea heliportului și până în prezent, au fost operate 565 de zboruri, dintre care 125 pe timp de noapte. De la începutul anului 2024 și până în prezent, cei mai mulți dintre pacienții aduși cu elicopterul au avut diagnostic de infarct. Pacienții transportați cu elicopterul din diferite zone ale țării, indiferent de vârstă sau de gravitatea stării, au primit la Spitalul Universitar asistență medicală rapidă și eficientă.
CĂTĂLIN CÎRSTOIU, manager SUUB ”Ce înseamnă pentru un pacient, înseamnă posibilitatea de a-și salva viața, pentru că la transportul aerian medicalizat nu are acces un pacient cronic, ci o mare urgență. Un elicopter care vine la Spitalul Universitar poate să aducă un pacient foarte tânăr, foarte mic, de la un nou-născut prematur, care are 50-100 de grame/500 grame, poate să aducă un copil ceva mai mare, la un an, care are nevoie de îngrijiri medicale în urgență, poate să aducă un tânăr, care a suferit o traumă sau te miri ce accidente, poate să aducă un pacient cu un infarct miocardic acut și da, cele mai multe zboruri la Spitalul Universitar aduc infarct miocardic acut, o disecție de aortă, o ruptură de aortă sau de vas mare. Poate să însemne o șansă pentru o gravidă ajunsă la termen și care nu-și găsește soluție medicală într-un alt spital și, uite așa, poate să însemne o șansă pentru orice pacient care vine cu un transport aerian la Spitalul Universitar.”
Conform medicului cardiolog Cristian Udroiu, ”în ultima vreme, 40% dintre pacienții care au ajuns la spital cu infarct, au avut vârste sub 55 de ani. El a dat și exemple de pacienți cu vârste de 30 și ceva de ani, care au suferit infarct, au fost aduși la Universitar cu elicopterul și au fost salvați. Cele mai multe elicoptere care au adus pacienți pe heliportul de la Universitar au venit de la Galați, Constanța și Craiova. În realizarea heliportului s-a investit peste un milion de euro, la care se adaugă cheltuielile recente pentru reabilitare și reautorizare. O investiție care le-a dat o șansă la viață pacienților transportați la spital cu elicopterul, pe cea mai rapidă cale, aceea a aerului.