Stirile National TV
Impuls pentru recensământ
Numărul mare de români rămași nerecenzați a impus prelungirea, până la 24 iulie, a termenului până la care trebuie încheiat recensământul populației și locuințelor. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică, până acum, doar 83% din populație a fost recenzată cu succes.
TUDOREL ANDREI, președinte, Institutul Național de Statistică ”Analizând situația din teren, ținând seama de cadrul legal, am propus, și s-a primit o decizie pozitivă din partea Comisiei Centrale pentru recensământul populației și locuințelor, să prelungim data de culegere a datelor din teritoriu până pe 24 iulie 2022. Considerăm că este o decizie corectă, mai ales ținând seama de interesul populației pentru a oferi date la recensământul populției și locuințelor.”
Mai multe județe din țară, dar și Capitala, au o rată de recenzare foarte scăzută. Singurul județ care a încheiat recensământul este Botoșani. Pentru a veni în ajutorul oamenilor care nu au reușit să se autorecenzeze online sau nu au fost găsiți acasă de recenzorii din teren, au fost înființate puncte fixe de recenzare.
RALUCA ALEXE, reporter ”La punctele fixe, românii pot merge în fiecare zi a săptămânii, chiar și în weekend. Într-o singură zi, în aceste centre au fost înregistrate peste 250.000 de persoane. Problema este că nu toate punctele fixe sunt funcționale, din lipsă de recenzori.”
Românii care nu au reușit să se recenzeze online și cei cărora nu le-a bătut recenzorul la ușă se tem că vor fi amendați. Legea prevede, însă, aplicarea amenzii, doar în cazul în care cetățeanul refuză să fie chestionat de rezenzor sau se sustrage recensământului fără a avea un motiv întemeiat. Până acum, au fost aplicate amenzi între 1.000 și 3.000 de lei mai multor cetățeni din județele Botoșani, Brașov, Bacău și Bihor, din cauză că au refuzat să fie chestionați de recenzori. În ceea ce-i privește pe cei care s-au autorecenzat online, dar nu apar pe lista celor înregistrați, problema ține, nu de posibilele erori ale platformei de recenzare, ci de parcurgerea întrebărilor, arată șeful INS.
TUDOREL ANDREI, președinte, Institutul Național de Statistică ”O persoană s-a recenzat, nu și-a oferit toate informațiile. Conform cadrului legal, nu și-a incheiat procesul de recenzare și, atunci, au obligația să furnizeze în continuare aceste informații. (...) Nu e un număr foarte mare, ținând seama de faptul că este pentru prima dată când s-a realizat o asemenea acțiune. Iar cei mai mulți, n-au fost familiarizați cu folosirea unei asemenea tehnologii.”
Din populația țintă estimată a României, de peste 19 milioane de persoane, mai sunt de recenzat peste trei milioane, până pe 24 iulie.