Stirile National TV
În patiserii și cofetării se muncește de zor, pentru onorarea comenzilor de cozonac și pască
Frenezie în brutării, patiserii și laboratoare de cofetărie, cu doar câteva zile înainte de Paște. Aluatul de cozonac este pregătit, rețeta pentru pască stă la loc de cinste, iar prăjiturile delicioase sunt în curs de preparare. Dacă, în alte domenii, în această perioadă se șomează, în laboratoarele de patiserie și cofetărie oamenii nu mai prididesc cu onorarea comenzilor. Din experienţa anilor trecuți, până la Paşte vor fi gata 7 milioane de cozonaci şi un milion două sute de mii de bucăţi de pască.
MIRELA MELINTE, cofetar ”Acest cozonac are umplutrura cu nucă, stafide, cacao şi rahat. Toate ingredientele sunt naturale, nu conţin coloranţi. Avem varianta cu mac şi varianta mixtă, îi spun eu, jumătate mac, jumătate nucă.
În multe oraşe, inclusiv în Capitală, sunt la mare căutare, în ultimii ani, cozonacii moldoveneşti. Mari dolofani, pufoși, umpluți cu o cremă delicioasă din nucă, cacao, stafide și rahat, cozonacii preparați după reţete de casă din Bucovina se vând bine în toate sezoanele, dar cererea bate recordul de sărbători. Potrivit tradiţiei, de pe masa de Paşte nu trebuie să lipsească pasca, care, în varianta actuală arată, mai degrabă, ca un cheescake. Nu lipsesc torturile ornate cu motive de Paște, precum iepurașii.