Stirile National TV
Încă mai există foamete în România
Aproape 5% din populația României este afectată de foamete. Cel puțin așa rezultă din datele date publicității de organizația nonguvernamentală INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Vestea bună este aceea că fenomenul este în scădere. Foametea poate fi eradicată, însă, abia peste trei decenii și doar dacă se menține actuala viteză de reducere a fenomenului. Potrivit INACO, suntem în primul grup de 17 națiuni cu rate reduse ale foametei, dar fenomenul continuă să persiste. Pentru populația inclusă în procentul de 5%, riscurile de îmbolnăvire sunt majore, iar persoanele afectate pot suferi de dezvoltări deficitare fizice și cognitive, în unele cazuri ajungând chiar la deces, mai ales în cazul copiilor cu vârste sub 5 ani.
BIANCA ROTARU, reporter ”În studiul realizat de Inițiativa pentru Competitivitate se arată că procentul de foamete care afectează 5% din populația României poate să ajungă la zero, dacă se respectă ritmul investițiilor în agricultură. Societatea românească are nevoie de abordări noi în ceea ce privește economia, care să se bazeze pe dezvoltarea umană și a mediului înconjurător. Asigurarea nevoilor elementare de hrana și de sănătate face posibilă atingerea potențialului uman, se mai arată în studiu.”
România dispune de o suprafață agricolă de aproximativ 13 milioane de hectare, fiind a șasea țară în topul european și una dintre țările cu cel mai ridicat potențial în acest sector. 60% din suprafața agricolă o reprezintă terenul arabil, folosit pentru culturile de cereale, ceea ce face ca țara noastră să fie unul dintre cei mai mari zece exportatori de cereale din lume. România s-a clasat, anul trecut, pe locul 52 în lume din 189 de țări analizate, cu un indice egal cu cel al unor țări cu potențial mult mai modest agricol. Foametea este un fenomen îngrijorător în țări precum Republica Central Africană, India și Pakistan. La polul opus se află Canada, Statele Unite ale Americii și Australia, dar și cea mai mare parte a Uniunii Europene, preponderent în Vestul bătrânului continent.