Început de an școlar, început de drum



Deschiderea anului școlar a însemnat și de data aceasta emoții pentru elevi, profesori și părinți dar și prilej de bilanț și reflecții pentru autoritățile centrale și locale. Dacă pentru elevi 9 septembrie reprezintă un motiv de bucurie pentru că își revăd colegii și dascălii, pentru autorități, de la șeful statului, la reprezentanții Guvernului sau autorități locale, primul clopoțel este momentul în care sunt anunțate planurile din Educație pentru acest an. Flori și speranțe, pe de o parte, inițiative și promisiuni, de cealaltă. Am mers la mai multe școli și licee pentru a vedea ce își doresc copiii de la acest început.

AMBIANȚĂ

"Clasa I A, ca să își amintească de clasa pregătitoare, îi primim și pe ei."

"-Te bucuri că a început școala?
-Da, foarte mult.
-Ce materii îți plac cel mai mult?
-Matematica."

"A fost foarte scurtă vacanța, dar cu toate astea ne așteaptă un an cu multe provocări."

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, au participat la deschiderea anului şcolar la Şcoala Gimnazială "Orizont".

LIGIA DECA, ministrul Educației

"Suntem într-o școală etalon pentru ceea ce înseamnă implicarea autorităților locale, un exemplu de parteneriat real, școală-comunitate, de astăzi, copiii și profesorii acestei școli pot folosi spații noi, luminoase și prietenoase, cu mobilier nou. Astfel de investiții nu înseamnă doar premize pentru educație de calitate, ci înseamnă și extinderea spațiilor școlare, înseamnă de fapt posibilitatea reală ca în viitor să avem peste tot școală într-un singur schimb."

CIPRIAN CIUCU, primarul Sectorului 6

"Îmi doresc foarte mult ca în scurt timp să învățați într-un singur schimb, trebuie ca în toate școlile din sectorul 6 și chiar din țară să tindem să învățăm într-un singur schimb, de aceea, mai durează nu mai mult de două, trei luni până mai trecem câteva etape birocratice, ca în clădirea nouă pe care astăzi o dăm în funcțiune să reîmpărțim spațiile pentru că are săli mari și generoase, pentru ca copiii să învețe într-un singur schimb și pentru ca toți copiii să beneficieze de programul școală după școală. Astăzi avem o nouă clădire, ea va fi dată în funcțiune, echipată, mobilată așa cum trebuie, iar până la sfârșitul anului tot mobilierul din școală, inclusiv laboratoarele de informatică în toate școlile din sectorul 6 vor fi înlocuite, deci creștem constant calitatea educației prin ceea ce oferim ca premise educaționale."

"Mai mult decât emoționați, sunt foarte bucuroși, abia așteptau să vină la școală, am primit telefoane de la ei și mesaje și în vacanță și îi vedeți, sunt foarte bucuroși că începe școala."

Începerea școlii nu aduce bucurie doar celor mici, părinții par să fie mai emoționați decât aceștia.

"- Emoții în prima zi? - Sigur, mai ales la început de clasa a 8-a."

" Cu siguranță da, cred că chiar mai multe decât copiii."

Au așteptat cu nerăbdare această zi iar emoțiile nu au lipsit nici pentru cadrele didactice cu multă experiență. Multe zâmbete, îmbrățișări și asigurări că va fi un an școlar bun, în toate unitățile de învățământ, unde profesorii speră că elevii vor avea parte doar de reușite. Conștienți că dascălii sunt deschizători de drumuri, profesorii le vor fi călăuze, indiferent de alegerile făcute, mai târziu.

DANIELA COSTĂCHEL, director Școala Metropolitană

"Abia așteptăm să ne revedem, abia așteptăm să începem un nou an școlar și de ce nu, ne luăm angajamente ca împreună să creștem acești copii ca fiind apți pentru viața lor, să se descurce, să fie rezilienți, oriunde în lumea asta pornesc ei să facă față."

"Eu de abia am așteptat școala să înceapă, îmi place să povestesc ce am făcut în vacanță, cu colegii, cu profesorii și abia aștept să avem parte de foarte multe activități frumoase."

"Pentru mine școala este ca o casă, sunt foarte fericită că am parte de atâția colegi minunați, profesori minunați și învățăm foarte multe lucruri frumoase, care chiar ne ajută în viață."

Președintele Klaus Iohannis a trimis și el un mesaj de încurajare celor care încep astăzi un nou an școlar.

KLAUS IOHANNIS, președintele României

“Este o bucurie să fiu astăzi aici, în mijlocul acestei impresionante comunități a Colegiului Național Mihai Viteazul, într-un moment atât de important și vă mulțumesc pentru invitație. Entuziasmul elevilor care abia așteaptă să se reîntâlnească, aniticiparea noilor provocări școlare, aspirațiile profesorilor de a-și inspira elevii să fie pasionați de cunoaștere, emoțiile prăinților, toate acestea creează efervescența și energia unui început bun de nou an școlar.”

Aproximativ trei milioane de elevi au început școala în peste 16.000 de școli la nivel național. Anul şcolar 2024 - 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe.


Recomanda prietenilor tai

Filmele saptamanii

vezi toate filmele saptamanii

Serialele National TV

vezi toate serialele

Dragoste dulce-amara
Drama

Dragoste dulce-amara

“Dragoste dulce-amara” este o poveste de iubire, insa nu una clasica, pasionala, nascuta din dorinta, ci una care creste la foc mocnit pentru ca asa trebuie sa se intample intr-o Indie care respecta valorile traditionale.

vezi detalii
Don Matteo
Comedie

Don Matteo

Acțiunea se învârte în jurul lui Matteo (Terence Hill), un preot catolic din orășelul Gubbio din Italia, care este recunoscut pentru talentul său în investigarea infracțiunilor locale. Matteo este o persoană înțeleaptă și respectată, care ascultă și înțelege problemele oamenilor, vrând mereu să ajute.

vezi detalii
Suflete tradate 2
Drama

Suflete tradate 2

Povestea a două verișoare, Rashi și Gopi, complet diferite una de cealaltă, care, în urma căsătoriei, locuiesc în aceeași casă, împreună cu familia extinsă.

vezi detalii
Anupamaa
Drama

Anupamaa

Anupamaa a sacrificat mult pentru a deveni o soție loială, o noră devotată și o mamă iubitoare. Dar a primit, în schimb, doar lipsă de respect din partea tuturor. După ce realizează situația în care se află, Anupamaa decide să-și trăiască viața în condițiile ei.

vezi detalii

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

Trebuie instalat Flash Player

National FM

National FM transmite cea mai buna muzica romaneasca, de la Maria Tanase pana la Andra, de la Corina Chiriac pana la Faramita Lambru, de la Mondial si Phoenix pana la Holograf si Horia Brenciu. La National FM regasesti cantecele cu care ai crescut, cantecele pe care, ascultandu-le, te-ai indragostit, cantecele pe care ai petrecut pana in zori cu prietenii.


Emisiunile National FM

Emisiuni

Emisiunile National FM iti aduc cea mai buna muzica romaneasca si cele mai utile informatii oriunde ai fi!

Podcast National FM

Podcast

Ai ratat vreo emisiune National FM? Acum o poti asculta oricand vrei tu!

Blog National FM

Blog

Cele mai inedite informatii din muzica romaneasca si internationala, imagini amuzante sau impresii de calatorie, pe toate le gasesti pe blogul National FM.

Topurile National FM

Top melodii

Asculta si voteaza cele mai bune melodii romanesti numai la National FM.


Citeste toate articolele

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook