Stirile National TV
Întârzieri, căldură și nervi
Românii care aleg să călătorească cu trenul, pe timpul verii, sunt tot mai nemulțumiți de condiții. Temperaturile ridicate creează disconfort, cu atât mai mult cu cât, în majoritatea trenurilor, aerul condiţionat lipseşte cu desăvârşire. Oamenii cu probleme de sănătate sunt cu atât mai afectaţi. Seara trecută, o tânără a leşinat, din cauza căldurii, în trenul CFR IR1984, care circula pe ruta Mangalia- Bucureşti Nord. Un echipaj SMURD a fost chemat să intervină la gara din Constanţa, pentru a-i acorda fetei primul ajutor.
FLORINA ILICEA, reporter
”Călătoriile cu trenul, un adevărat infern pe vreme caniculară. Pe lângă lipsa curățeniei și a dotărilor din vagoane, oamenii se plâng acum, în special, de faptul că nu există aer condiționat. Se adaugă și întârzierile. Chiar astăzi, trenul de la Budapesta a înregistrat o întârziere de 390 de minute. Toate acestea în contextul în care, de la 1 iulie, prețurile călătoriilor s-au majorat cu 20%.”
”Deci biletul la stat este mai scump decât la privat. Și condițiile sunt mai bune la privat, decât la stat.
- În ce sens sunt mai bune?
- Curățenie și la WC și respect din partea… o cafea poți să găsești în vagonul de privat, la automat. La stat nu găsești, găsești mizerie.”
”Vara e dezastru. Nu este aer condiționat, cel puțin, trenurile sunt foarte murdare. Nu spun de toalete, nu se poate merge acolo. Dacă majorezi prețurile, eu consider că ar trebui să faci și ceva pentru CFR Călători.”
”Suntem în secolul XXI, cred că avem nevoie de condiții mai civilizate. N-ai unde să îți încarci telefonul, de exemplu, WI-FI, ceva. Sunt voluntar de vreo patru luni la gară, de când a început războiul și prima dată văd întârziere atât de mare. Mai întârzia trenul de Budapesta, trei ore, dar așa, cinci, șase, cât arată aici, 390 de minute văd prima dată. Sau trenul de Suceava întârzie mereu cu cel puțin 20 de minute.”
Explicația…
prin telefon: ADRIAN VLAICU, șef Oficiu Marketing CFR Călători
”Cele internaționale toate au sosit întârziate în frontieră. Au sosit întârziate de la stația vecină, de la MAV.”
Întârzierile uriașe sunt la ordinea zilei și la trenurile care circulă pe rute interne. Cele mai semnificative se remarcă pe ruta Craiova-București, în jur de o oră. Seara trecută, trenul CFR Regio 9010 Craiova-București Nord avea o întârziere de 165 de minute. Călătorii sunt de părere că noile prețuri sunt exagerate, având în vedere actualele condiții de călătorie. Un bilet întreg pe ruta Craiova-București costă 72 de lei, la fel și pe ruta Constanța-București Nord, iar din Capitală până la Brașov, costul unei călătorii se ridică la 59 de lei. Reprezentanții Ministerul Transporturilor au transmis că modificarea prețurilor este necesară pentru redresarea şi echilibrarea activităţii economice a tuturor operatorilor de transport feroviar de călători din România, pe fondul creşterii preţurilor la combustibil, energie și piese.