Stirile National TV
Istoria unui palat-emblemă
Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o emblemă municipiului Oradea. Ridicat între 1903 şi 1905, Palatul a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. Parterul clădirii găzduia biblioteca şi birourile administrative, etajul - saloanele episcopale. În 1948, clădirea a fost sechestrată de comuniști și transformată în școală populară, iar ulterior a devenit sediul Bibliotecii Județene. După căderea regimului comunist, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceștia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Județene. În 2007, fațada a fost reabilitată, dar în interior încă se lucra. De palatul episcopal sunt legate şi numele reginei Maria şi al regelui Ferdinand, care au şi locuit în clădire, unde primeau audienţe. Acum, orădenii, dar şi turiştii, privesc cu tristeţe la ce a mai rămas din palat, dar sunt optimişti în privinţa reabilitării.
VOX-URI:
"E o mare durere pentru credinciosii greco-catolici, pentru orasul Oradea pentru ca este un monument, un suflet, o inima a Oradei. As dori ca toata lumea sa contribuie pentru reabilitarea ei."
Autorităţile spun că deocamdată pagubele sunt greu de estimat.
IOAN MIHAIU, prefect, jud. Bihor
"Ne-a interesat sa stopam extinderea incendiului la celelalte cladiri. Lemnul a ars si s-a prabusit. Ii felicit pe cei de la ISU. E posibil sa fi fost un scurtcircuit. Au fost contactate firme private sa ridice molozul. Nu stim la cat se ridică pagubele. Cladirea nu este asigurata."
Pe pagina de Facebook, Primăria Oradea a anunţat că, împreună cu Episcopia Greco-Catolică, va deschide luni un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al orașului.