Stirile National TV
Joia Mare, zi de mare însemnătate pentru creştinătate
În această zi sunt prăznuite patru momente deosebite din Săptămâna Patimilor: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. Joia Mare este și ziua în care se vopsesc ouăle roșii. Acestea sunt simbol al Sărbătorii Sfintelor Paşti, alături de tradiţionala pască. Se spune că ouăle înroşite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, ba mai mult, nu se vor strica niciodată. Această tradiție este explicată printr-o serie de legende creştine, care leagă simbolul ouălor roşii de patimile lui Iisus. Astfel, una dintre acestea aminteşte de faptul că Maica Domnului, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus un coş cu ouă, pe care l-a aşezat sub cruce, iar acestea s-au înroşit cu sângele vărsat de Domnul Iisus pentru mântuirea lumii.
ALEXANDRA GEORGESCU, reporter
"Oul este el însuşi generator de viaţă, un simbol al regenerării, al purificării, al veşniciei. La creştini, oul Îl reprezintă pe Creator, Cel ce creează tot şi Cel ce conţine în sine totul. Totodată, oul înroşit este simbolul Mântuitorului, Cel ce părăseşte mormântul, pentru a se întoarce la viaţă. Culoarea roşie reprezintă pe de o parte focul, cu puterea lui purificatoare, dar îndeosebi sângele lui Iisus vărsat pentru mântuirea lumii."
La noi însă, de Paşti, ouăle se vopsesc şi în alte culori - galben, verde, albastru, vestind bucuria primăverii. În unele zone, îndeosebi în Bucovina, se păstrează tradiţia încondeierii ouălor, devenită în timp o adevărată artă, executată cu măiestrie de artişti populari. În dimineaţa din Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească, iar seara participă la slujba celor 12 Evanghelii. În tradiţia populară, se crede că fetele trebuie să-şi pună 12 dorinţe pe un fir de aţă, făcând câte un nod după fiecare Evanghelie citită de preot. După Înviere, se dezleagă cele 12 noduri pentru ca dorinţa să se împlinească, iar aţa se pune sub pernă şi tinerele îşi vor visa, astfel, ursitul. Se spune că din Joia Mare nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca.