Stirile National TV
Județul Mehedinți, afectat de secetă
Canicula afectează oamenii, dar și culturile agricole, în special în zonele în care sistemul de irigații a fost distrus. Este și situația județului Mehedinți, în special zona de sud, chiar în vecinătatea Dunării.
VOX "Cred că n-a plouat de vreo două săptămâni, dacă nu mai mult. Am așteptat să vină o ploaie, dar degeaba, n-a dat un strop."
VOX "Dacă vine arșița este cea mai mare problemă, pentru că atunci pământul și plantele se usucă, pământul e uscat. E foarte uscat, uitați, că se vede. Totuși cultura e bună, dar dacă nu dă ploi și cum anunță căldură, e pericol social."
VOX "Plantele suferă dacă nu au apă, nu se dezvoltă și nici bobul la grâu. Dacă era umiditate, era altfel. A rămas sec, sec."
Până în 1989, județul Mehedinți avea două sisteme de irigaţii, Crivina-Vânju Mare şi Izvoare-Cujmir, care acopereau 80.000 de hectare. Hoții au furat tot, din stațiile de pompare și din rețea! Motoarele, conductele, țevile și aspersoarele au ajuns la fier vechi, iar autoritățile locale au privit nepăsătoare cum se distruge totul. Acum, la doi pași de apa fluviului, localnicii privesc neputincioși cum seceta le usucă grădinile, dar și culturile de porumb, grâu și floarea soarelui. În plină explozie tehnologică, mehedințenii privesc spre cer și se roagă la Dumnezeu să plouă.
VOX "- Dacă plouă suficient în ultima lună de zile, producțiile creșteau cu cel putin 50 la sută. - În condițiile astea vă scoateți investițiile? - La cereale să sperăm că vom ieși undeva pe zero."
VOX "- Ne așteptăm la o producție mai mare. E mai mică, calitatea este bună, dar, din păcate, prețul ca de obicei este, iarași, o problemă. - Ce înseamnă dacă nu va ploua de acum înainte pentru porumb, floarea soarelui? - Avem investiții de 20 de miliarde în porumb, florea soarelui și soia, dar nu, va fi pierdere."
Până în 1989, partea de sud a județului Mehedinţi era destinată, în principal, culturilor de grâu, porumb și floarea soarelui, iar zona de nord era acoperită de livezi. Cu ajutorul irigațiilor, printre altele, se realizau producţii de 4-5 tone de grâu la hectar şi 10 tone de porumb la hectar. Culmea, suferă de secetă tocmai zona în care s-a născut marele agronom Gheorghe Ionescu-Șişeşti. Mai mult, ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de loc din Șișești, dar vizita din primăvară în județul Mehedinți nu a avut niciun efect antisecetă.