Stirile National TV
Lecții de educație rutieră pentru copii
Regulile de circulaţie se învaţă de mic, dar și adultul mai are câte ceva de învățat! În mai multe orașe din țară, agenții rutieri le-au oferit celor mici, în acest weekend, o lecţie despre siguranţa în trafic, la care au putut asista părinții și bunicii. În București, lecția de educație rutieră organizată în Piaţa George Enescu a atras copii cu vârste între 5 şi 14 ani. Într-un mediu prietenos și distractiv, micuții au învățat semnele de circulaţie și au aflat la ce ar trebui să fie mereu atenți, în calitate de pietoni.
AMBIANŢĂ ”Atenție la mine! Cum procedăm când ajungem la această zebră, la trecerea pentru pietoni, cum ne asigurăm? Ne uităm după mașini sau așteptăm semaforul.”
Copiii mai mari, care vor stăpâni volanul peste câţiva ani, au avut parte şi de o simulare ingenioasă. Cu ajutorul unor ochelari speciali, ei au putut vedea ce se întâmplă cu un șofer, atunci când este prea oboist, consumă băuturi alcoolice ori substanţe interzise.
CLAUDIU COSTEA, purtător de cuvânt, Brigada Rutieră București ”Brigada Rutieră a încercat astăzi să desfășoare o activitate preventivă, interactivă, care s-a adresat micilor participanți la trafic. Încercăm să îi învățăm regulile de circulație. Multe dintre reguli erau cunoscute de către copii, lucru care ne-a bucurat foarte tare. Așteptăm cu nerăbdare să înceapă școala și să ajungem în unitățile de învățământ, unde să continuăm această muncă de prevenire.”
Alături de polițiștii rutieri, au fost prezenți și reprezentații Fundației Siguranța Auto Copii. Părinții au fost puși în temă cu privire la modul în care ar trebui să fixeze scaunul bebelușului, înainte de a porni la drum. Acest aspect este unul extrem de important și poate salva viața celui mic, în cazul unui accident rutier.
ALICE DONA MITU, expert, Centrul Siguranță Auto Copii ”Este un mediu pe care nu îl putem controla, un mediu în care brațele mamei nu pot proteja. Și atunci, trebuie să folosim în locul brațelor mamei, în mașină, scaunul adecvat. Un scaun care trebuie să fie perfect adaptat vârstei, înălțimii și greutății copilului și care să se instaleze perfect în mașina în care dorim să îl utilizăm, astfel ca, în momentul impactului, cele trei elemente, mașină, copilaș, scaun auto, să facă corp comun și să nu rezulte decesul sau rănirea gravă a micului pasager.”
Datele statistice ne plasează pe primul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește decesele din cauza accidentelor auto. Din păcate, în România, numai anul trecut, 122 de copii și-au pierdut viața în evenimente rutiere.