Stirile National TV
Lectura noastră cea de toate zilele
În secolul vitezei, cât timp mai alocăm pentru lectură? Statisticile arată că tot mai puţini copii aleg o carte, în detrimentul calculatorului sau smart-phonului. Din zece elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, nici măcar unul nu citeşte din plăcere! Este concluzia unui studiu realizat în Capitală de Asociaţia Curtea Veche. Raportul mai arată că doar două treimi dintre elevi obişnuiesc să meargă la biblioteca şcolii şi asta pentru a parcurge operele obligatorii.
IREN ARSENE MATE, preşedintele Asociaţiei Curtea Veche
„40,30% din copiii noştri, până la vârsta de 18 ani, nu pot reda ceea ce au citit. Este un analfabetism funcţional. Pentru că procentul este aşa de mare, ar trebui să facem tot ce putem să începem să citim.”
Psihologii spun că părinţii ar trebui să lase smartphone-urile deoparte şi să se apuce de citit. În acest fel, copiii îi vor copia şi vor găsi drumul către pasiunea pentru lectură.
CRISTINA TREPCEA SUHAN, psiholog
IREN ARSENE MATE, preşedintele Asociaţiei Curtea Veche
„Cititul este un obicei. (...) Cumva trebuie delcanşat, cumva trebuie menţinut, recompensat. (...) În primul rând, şi noi, adulţii, ar trebui să avem cartea în preajmă.”
VOXURI
Totuşi, editurile propun o gamă variată de titluri.
VIRGIL ONIŢĂ, preşedinte Libris Cultural
Din acelaşi studiu, reiese că un sfert dintre elevii bucureşteni cred că lectura poate deveni o activitate mai uşoară, dacă discută cu ceilalţi despre ceea ce citesc. Totodată, copiii de 11-12 ani sunt mai interesați să își petreacă timpul liber citind, în comparație cu cei mai mari care optează pentru alte activități, precum: navigarea pe internet ori vizionarea de filme şi seriale. În ceea ce priveşte preferinţele pe sexe, studiul mai arată că de trei ori mai multe fete decât băieţi citesc cu plăcere. Cei mici preferă însă literatura străină. Cea română este asociată cu lectura obligatorie de la şcoală.