Stirile National TV
Lege pentru reducerea risipei alimentare
Românii aruncă anual peste 2,5 milioane de tone de mâncare. Tocmai de aceea, un proiect de lege privind prevenirea şi reducerea risipei alimentare a fost adoptat de Senat. Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza o platforma naţională online pentru raportarea de către operatorii economici a datelor privind risipa alimentară. Autoritățile administrației publice vor avea obligația să ia măsuri împotriva risipei alimentare, iar operatorii economici vor avea obligaţia să depună toate eforturile necesare pentru a încheia contracte prin care să doneze produsele alimentare înainte de expirare. Vicepreședintele Camerei Deputaților, liberalul Florin-Alexandru Alexe, ne-a vorbit despre importanța acestei legi.
FLORIN-ALEXANDRU ALEXE
vicepreședinte, Camera Deputaților
"Este această parte de educație și educare foarte importantă, dar sunt si multe informații pe care românii nu le au și nu știu cum să procedeze. Sunt anumite alimente la care de exemplu nu trebuie să ne uităm numai la data de expirare. Dacă ai niște zahar acasă sau niște sare și vezi că a expirat, nu trebuie neapărat să o arunci și aici și Uniunea Europeană ne ajută să nu mai risipim aceste resurse pentru că pentru a face acele bunuri, acele produse, se consumă curent electric, se consumă resursă umană.(..) Încercăm să facem ca legislația să ușureze ca aceste produse să poată să fie donate și după acea dată de expirare pentru că de multe ori ea nu este în concordanță cu produsul.“
Oamenii spun că mai ales din cauza inflației încearcă să nu mai risipească mâncarea.
"Am început să mânânc cum mâncam când eram copil. Deci exact ce mâncam de copil, pentru că nu îmi permit din pensia pe care o am. Dacă îmi cumpăr ceva mai bun de exemplu să spunem acuma cașcavalul pe care l-au făcut 100 de lei aproape, brânza care-i 50 de lei. Păi dacă îți cumperi o bucățică nu-ți mai convine să o arunci, pe aia dai 20-30 de lei."
"Avem ce ne trebuie. Trăim decent. Ne facem socotelile, desigur că este mai greu acum dar asta e situația."
LORENA PODAR
reporter
"Potrivit unui set de bune practici, transmis de Ministerul Agriculturii, pentru a evita risipa alimentară, românii sunt sfătuiți să facă o listă de cumpărături și să achiziționeze doar cantitatea de care au nevoie. De asemenea, alimentele trebuie depozitate în mod corespunzător, după citirea cu atenție a datei de expirare."
Potrivit unui raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, aproape o treime din alimentele produse în lume pentru consumul uman anual se irosesc. Pentru Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă, media este de aproximativ 110 kg, de peste 10 ori mai mare decât cea a regiunilor sărace. Doar în Europa, alimentele risipite în prezent ar putea hrăni 200 de milioane de persoane.