Stirile National TV
Legea porcului stârnește nemulţumiri
Legea porcului stârnește nemulţumiri printre gospodari şi micii fermieri, care nu înțeleg de ce sunt constrânși să renunțe la creșterea acestor animale care le asigură o sursă de hrană de calitate, incomparabil mai bună decât cea din supermarketuri, susțin ei. Unul dintre micii crescători de animale de langă Capitală, Nea Mărin din Bolintin Vale nu vede cu ochi buni această lege și consideră că prin ea se urmărește distrugerea micului fermier din țara noastră. Nea Mărin consideră că această lege va duce și la încetarea practicării unei tradiții vechi de sute de ani în mediul rural, pomana porcului, un obicei strâns legat de sărbătoarea Crăciunului.
MARIN CONSTANTIN, crescător animale
"Tradiția noastră la Bolintin Vale este să ciocnim un pahar cu țuică fiartă, să tăiem un porc săptămânal până la Crăciun, și să tăiem mangalița, că mangalița este porcul nostru românesc. De ce să mâncăm carne adusă din afară care nu e bună de nimic care e făcută din concentrate, aici este carnea adevărată."
"Pune pentru noi pe masă tot ce are în casă, o gazdă adevărată, e o gazdă adevărată și un gospodar adevărat și care încearcă să păstreze tradițiile vechi moștenite, tradiții de la daci, tradiții pe care vor să ni le reprime, vor să ne oblige să le uităm."
"Suntem crescuți de părinți într-un anume fel. Nu putem să ne schimbăm acum pentru că vrea Uniunea Europeană. "
"Vin la nea Marian aici în Bolintin Vale, ferma dânsului este de foarte mult timp, are produse naturale, are toate sortimentele de carne, struți, porc, vită."
Legea Porcului a trecut de Senat la sfârșitul lunii noiembrie, cu susținerea PNL, PSD și USR, și va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional. Proiectul inițiat de UDMR le interzice românilor să mai crească în gospodării, pentru propriul consum, mai mult de 5 porci. Totodată, hrănirea porcilor cu resturi alimentare este interzisă, amenzile depășind 18 mii de lei.