Stirile National TV
Legea privind obligativitatea învățământului de 15 ani, promulgată
Legea ce extinde învăţământul obligatoriu la 15 ani, promulgată de președintele României! Astfel, învăţământul general obligatoriu va fi extins treptat la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare din învăţământul preşcolar. Învăţământul secundar superior şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Klaus Iohannis a mai promulgat o lege care vizează modificarea Legii Educaţiei Naţionale. Legea vizează organizarea funcţionării liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii şi în coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale. Modificările operate în sistemul de învățământ românesc au generat reacții în lanț în rândul sindicatelor din domeniu.
COSMINA STOIAN, reporter ”Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ susțin că noile modificări impun autorităților elaborarea unei strategii cu aplicare imediată, prin care să fie rezolvate problemele din sistemul de învățământ. O primă problemă este deficitul locurilor în grădinițele din România. Astfel, numai în București este consemnat un deficit de 7.000 de locuri. În plus, numărul cadrelor didactice din învățământul preșcolar este insuficient și trebuie suplimentat de urgență, susțin sindicaliștii.”
Sindicaliștii mai spun că integrarea copiilor în sistemul de educație nu poate fi făcută, dacă acestora nu li se pun la dispoziție dotările necesare, precum și cadre didactice bine pregătite. În momentul de față, învăţământul general obligatoriu cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului liceal.