Stirile National TV
Legea recursului compensatoriu, motiv de dispută
Legea recursului compensatoriu, motiv de dispută intensă la nivelul înalților demnitari ai statului! Premierul României, Viorica Dăncilă, a avut o întrevedere cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, pentru a dezbate problema legii recursului compensatoriu. Prim-ministrul a declarat, ieri, că recursul compensatoriu a fost inițiat de Guvernul condus de Dacian Cioloș, apreciind că a a fost o decizie neinspirată a acestuia. În replică, fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a precizat că prin aceste declarații, Viorica Dăncilă dă dovadă de lipsă de asumare a responsabilității, întrucât proiectul de lege a fost adoptat în timpul guvernării sale. Prună a mai adăugat că legea recursului compensatoriu poate fi abrogată, însă efectele măsurii vor fi pentru viitor. Și președintele României, Klaus Iohannis, a tras un semnal de alarmă în legătură cu recursul compensatoriu.
KLAUS IOHANNIS, președintele României
"Solicit Guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiție. Se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați, în loc să caute soluții."
Şeful statului a mai subliniat că siguranța românilor nu este negociabilă și că niciunei persoane nu trebuie să îi fie teamă că un fost deținut îi poate face rău oricând.
Până în prezent, aproximativ 11.000 de deținuți au fost eliberați în baza legii recursului compensatoriu. Dintre aceștia, 650 au recidivat și aproape 190 s-au întors după gratii pentru comiterea de violuri, crime și tâlharii. Bătrânul din Galați bătut cu cruzime în fața apartamentului său, fata din Alba Iulia, bătută crunt și tâlhărită de un bărbat lângă lift sau tânărul din Mediaș omorât într-un club sunt doar câteva dintre victimele faptelor grave comise de recidiviștii eliberați în baza recursului compensatoriu.