Stirile National TV
Legea risipei alimentare, amânată
Legea risipei alimentare mai aşteaptă până la sfârşitul anului! Actul normativ ar fi trebuit să fie aplicat de la finele lunii mai. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a decis însă să amâne implementarea legii, deoarece, spune el, dacă s-ar aplica în forma actuală, ar încuraja crearea unui comerţ paralel, şi lucrurile ar putea să scape de sub control. Această concluzie s-a desprins în urma dezbaterilor cu reprezentanţii sectorului agroalimentar şi întâlnirilor de lucru cu specialiştii din domeniu, în procesul de elaborare a normelor metodologice la Legea privind diminuarea risipei alimentare. În plus, “legea, nu este clară, precisă şi previzibilă, aşa cum ar trebui să fie un act normativ pentru a putea fi aplicat şi care să ducă la realizarea obiectivelor avute în vedere", se afirmă într-un document postat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Până la sfârşitul anului, un grup de lucru al ministerului va redacta un proiect de act normativ care să fie aplicabil atât juridic, cât şi tehnic. O precizare care trebuie clarificată este cea referitoare la produsele agroalimentare aflate "aproape de expirarea datei-limită de consum", prin care se creează o situaţie dificil de gestionat, deoarece aceste produse sunt foarte variate ca termen de valabilitate. De asemenea, din lege lipseşte o prevedere care să precizeze care sunt instituţiile de control care să-i sancţioneze pe cei care nu respectă legea. România ocupă locul al nouălea în topul celor mai risipitoare ţări din Uniunea Europeană, cu 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an.