Stirile National TV
Link-uri suspecte. Cum ne protejăm
Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că a fost înregistrată o creștere recentă a unor tentative de fraudă prin intermediul mesajelor text care pretind a fi expediate de către Poșta Română. Aceste mesaje, numite "SMishing", sunt trimise de către infractorii cibernetici și par să provină de la surse de încredere, precum companii de livrare. În general, aceste mesaje conțin adesea linkuri către site-uri web falsificate, aparent similare cu cele autentice, în scopul de a colecta informații sensibile de la victime, cum ar fi datele bancare și informațiile de autentificare. Specialiștii în securitate îndeamnă persoanele care primesc astfel de mesaje să fie precaute și să nu furnizeze niciodată informații sensibile prin intermediul mesajelor text. Ei subliniază că erorile de ortografie și adresele URL, care nu corespund cu cele autentice, sunt semne clare ale tentativelor de phishing.
prin telefon: ANDREI NIȚĂ, expert securitate cibernetică
”În cazul de față, atacatorii s-au folosit de numele Poștei Române pentru a inspira încredere și a determina destinatarii să acceseze linkuri periculoase sau să divulge informații confidențiale.(...) Acești infractori pot folosi tehnici de "email-to-SMS gateway" pentru a trimite mesaje SMS de pe adrese de email. Această metodă permite trimiterea de mesaje text prin email, care apoi sunt convertite în SMS-uri de către gateway-uri și livrate pe telefoanele mobile. Astfel, un mesaj trimis de pe o adresă de la gmail.com sau hotmail.com poate apărea pe telefonul mobil al destinatarului ca un SMS. Această tehnică este utilizată frecvent în scopuri legitime, ba chiar și de publicitate, însă, în mâinile infractorilor, devine un instrument de phishing.(...) În primul rând, ar trebui verificată sursa mesajului. Trebuie să fii mereu sceptic față de mesajele care solicită informații personale sau acțiuni imediate. În special, dacă vin de pe adresele de email necunoscute sau numere necunoscute.(...) Este mai bine să accesați site-ul oficial prin introducerea adresei în browser, decât să faceți click pe linkuri din mesaje.”
De asemenea, specialiștii în securitate cibernetică mai recomandă evitarea accesării linkurilor din mesajele text care par suspecte și acordarea unei atenții sporite asupra solicitărilor care implică acțiuni imediate sau furnizarea de date de urgență. În cazul în care cineva devine victima unei tentative de fraudă SMishing, este esențial să contacteze imediat banca și să raporteze incidentul autorităților competente, pentru a minimiza eventualele prejudicii și pentru a contribui la investigarea acestor infracțiuni cibernetice.