Stirile National TV
Majorare de salariu controversată
Liderul deputaților social-democrați, Alfred Simonis, explică de ce majorarea salariilor aleșilor locali era atât de importantă.
prin telefon: ALFRED SIMONIS, deputat PSD
"De patru ani de zile, din 2018, de când este prorogată intrarea în vigoare a acestor majorări, administrațiile locale nu au avut majorări de salarii. Și când vorbesc de administrații locale, nu mă refer la primari și viceprimari, care oricum au niște salarii decente. Dar salariile angajaților primăriilor fiind direct corelate cu salariul viceprimarului, dacă nu îl mărești pe al viceprimarului, nu le poți mări nici pe ale celorlalți angajați din primărie. Și aici vorbim de funcționari sau vorbim de portari sau de femei de serviciu, care, în primăriile de la țară, au undeva la 1.000 și ceva de lei salariu."
Liderul deputaților social-democrați a mai precizat că susține introducerea unor criterii de performanță privind salariile aleșilor locali.
prin telefon: ALFRED SIMONIS, deputat PSD
"Trebuie să discutăm despre criterii de performanță. Trebuie să stabilim, de exemplu, și aș fi primul care aș vrea să facem asta, și anume să dăm un salariu de 5.000 de lei ca primar sau de 6.000 de lei. Dacă ai atras fonduri europene de peste două milioane de euro în cariera ta, îți dublez salariul pe următorii doi ani, de exemplu. Asta ar fi o soluție mai bună decât majorarea de ieri. Dar vă dați seama ce scandal am avut în România pentru 400 de lei, la primari și la funcționarii din primării, cum ar fi dacă aș propune o astfel de chestiune?"
De cealaltă parte, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că majorarea salariilor aleșilor locali nu este oportună în acest moment, în contextul crizei economice care ne așteaptă. Reacțiile celor doi vin după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marți, majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării, iar partidele USR și AUR au cerut eliminarea integrală a amendamentului.